In Kroatië is erg ontstemd gereageerd op het hakenkruis dat vrijdag op het veld te zien was tijdens het EK-kwalificatieduel van het land met Italië.

In Split speelde Kroatië achter gesloten deuren tegen de Italianen (1-1). Televisiekijkers ontwaarden op een deel van het veld de vorm van een hakenkruis, dat in het gras was gemaaid.

''We bieden onze excuses aan voor dat Nazi-symbool, aan alle tv-kijkers, beide teams en onze gasten uit Italië'', zei de perschef van de Kroatische bond.

''Wat we nu weten, is dat het symbool één of twee dagen geleden in het gras is gemaaid. Het werd zichtbaar tijdens de wedstrijd. Dit is sabotage en een criminele daad."

Kroatië neemt het incident hoog op. "We verwachten dat de politie de daders oppakt en hebben ook de Europese bond UEFA ingelicht. Dit is een schande. Niet alleen voor onze bond, maar voor heel Kroatië.''

Supportersrellen

De Kroaten moesten hun thuiswedstrijd zonder publiek afwerken omdat de tuchtcommissie van de UEFA de Kroatische voetbalbond in april veroordeelde tot een thuiswedstrijd achter gesloten deuren na supportersrellen tijdens het duel op eigen veld met Noorwegen (5-1).

Het stadion was bij die wedstrijd op 28 maart in Zagreb al voor een gedeelte afgesloten na wangedrag van Kroatische fans bij de uitwedstrijd tegen Italië in november (1-1).