Bondscoach Guus Hiddink heeft er in aanloop naar het belangrijke EK-kwalificatieduel van Oranje met Letland op gehamerd wat er op het spel staat.

"In deze groep zitten veel jonge jongens die nog niet helemaal beseffen hoe prachtig een eindtoernooi is", aldus Hiddink tegen de NOS.

"Dat is het mooiste wat er is, echt een feest. Ze moeten allemaal minimaal drie of vier van dat soort toernooien meemaken."

Hiddink heeft vertrouwen in een goed resultaat tegen Letland, dat in Amsterdam nog met 6-0 werd verslagen. "De bereidheid is groot om er wat van te maken."

"Het is extra spannend omdat we de punten moeten halen. We moeten niet in het mes gaan lopen, slim zijn en oppassen dat ze ons niet gaan verrassen."

Vierde

Hiddink gaf zijn opstelling donderdag al prijs. Rechtsback Gregory van der Wiel krijgt de voorkeur boven Daryl Janmaat. Jetro Willems is de linksachter. Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi vormen het hart van de verdediging voor doelman Jasper Cillessen.

Daley Blind, Wesley Sneijder en Robin van Persie staan op het middenveld. Luciano Narsingh en Memphis Depay worden op de vleugels geposteerd en Klaas-Jan Huntelaar in de spits.

Oranje moet vrijdag winnen om uitzicht te houden op de eerste twee plekken in poule A. De equipe van Hiddink staat vierde en heeft vijf punten achterstand op nummer twee IJsland.

De nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. De derde plek veroordeelt Nederland hoogstwaarschijnlijk tot de play-offs.

Opstelling Oranje: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Willems; Blind, Sneijder, Van Persie; Narsingh, Huntelaar en Depay.