Interpol stopt met het gebruiken van de twintig miljoen euro steungeld die het in 2011 van de FIFA kreeg, zo maakt de internationale politieorganisatie vrijdag bekend.

De financiële bijdrage was een onderdeel van een tienjarig samenwerkingsverband ter bevordering van de integriteit in de sportwereld, dat Interpol en de FIFA vier jaar geleden aangingen.

Secretaris-generaal van Interpol Jürgen Stock vindt dat het programma door het corruptieschandaal binnen de voetbalbond onhoudbaar is geworden. ''Al onze partners moeten de basiswaarden en -principes van Interpol delen."

Het dagelijks bestuur van Interpol verklaarde zich vrijdag eens met Stock.

Begin juni plaatste Interpol onder anderen voormalig FIFA-vicevoorzitter Jack Warner op een zogenoemde rode lijst. Dat deed de organisatie op verzoek van de Verenigde Staten, waar een arrestatiebevel loopt tegen de van corruptie verdachte bestuurder uit Trinidad en Tobago.

Teleurgesteld

De FIFA liet vrijdag weten teleurgesteld te zijn in de beslissing van Interpol om het programma stop te zetten. ''Het belang van de samenwerking mag niet worden onderschat. We hebben de afgelopen vier jaar veel bereikt in de strijd tegen matchfixing", luidt een verklaring van de bond.

''Het samenwerkingsverband stond los van de problemen die momenteel binnen de FIFA heersen", vervolgt de persverklaring.

''De FIFA hoopt dan ook dat het programma zo snel mogelijk kan worden hervat. Daarover gaan we nu in gesprek met Interpol."

Onderzoek

Zowel de FBI als de Zwitserse autoriteiten doen momenteel onderzoek naar de FIFA.

Bestuurders van de wereldvoetbalbond zouden zich sinds begin jaren negentig schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Diverse FIFA-officials werden eind mei opgepakt in Zürich.