Bondscoach Roger Reijners van de Nederlandse voetbalsters trok harde conclusies na de verloren WK-wedstrijd tegen China.

Bekijk de samenvatting van Nederland-China

"We waren overal te laat. Dit team wil verschrikkelijk graag, maar in de uitvoering en de kwaliteit moeten veel zaken veel beter", zei Reijners na de 1-0 nederlaag.

De 'Leeuwinnen' leken dankzij de uitblinkende keepster Sari van Veenendaal nog een punt te pakken, maar in de extra tijd was het geluk op. "Met nog één of twee minuten op de klok moet je dat punt eruit slepen. Maar één moment, waarbij de bal er tussendoor viel, bleek dodelijk. Heel zuur om zo te verliezen."

De bondscoach zag Oranje angstig spelen. Nederland wist de bal amper in de ploeg te houden en liep vooral achteruit. "We stonden steeds ver van de bal af en waren daardoor iedere keer één of twee passen te laat. De onderlinge afstanden waren enorm groot. Daar hebben we het in de rust over gehad."

​"We hadden vooraf gedacht veel aan voetballen toe te komen op het middenveld, maar dat was juist andersom", aldus de bondscoach. "Toen we in de loop van de tweede helft wat beter in de wedstrijd kwamen, viel het doelpunt nog aan de andere kant."​

Miedema

Reijners wilde niet ingaan op de situatie rond Vivianne Miedema, de sterspeelster van Oranje die opnieuw onzichtbaar was. Miedema lijkt, mede vanwege fysieke problemen, gebukt te gaan onder de hooggespannen verwachtingen. "Iedereen is heel teleurgesteld door dit resultaat, Vivianne ook. Niemand oogt nu gelukkig bij ons."

Oranje zal in de laatste groepswedstrijd tegen gastland Canada boven zichzelf moeten uitstijgen om een plek in de achtste finales te bemachtigen. Reijners: "Het is duidelijk dat het dan beter moet."