Guus Hiddink heeft donderdag voor de laatste training van het Nederlands elftal voor de ontmoeting met Letland nogmaals benadrukt hoe belangrijk het EK-kwalificatieduel is.

"Cruciaal is een groot woord'', stelde de bondscoach. "Maar als we winnen, dan blijven we aan het stuur zitten en kunnen we alles in september en oktober in de hand nemen.''

Oranje is na een slechte start van de EK-kwalificatie achteropgeraakt op Tsjechië (6 punten) en IJsland (5 punten). Beide concurrenten spelen vrijdag tegen elkaar in Reykjavik en komen in het begin van het volgende seizoen naar de Arena toe.

"Dan kunnen we de controle in de poule weer terugkrijgen'', zei Hiddink. "Maar dan moeten we nu wel van Letland winnen.''

De nummers één en twee van de eindklassering kwalificeren zich voor het EK in Frankrijk. De huidige derde plek veroordeelt Nederland hoogstwaarschijnlijk tot de play-offs.

"We kunnen nog vijftien punten winnen'', rekende Hiddink. "Als dat lukt, dan kwalificeren we ons.''

Toekomst

De keuzeheer liet in het midden of hij conclusies verbindt aan eventueel puntenverlies tegen Letland. "Voor de thuiswedstrijd tegen de Letten heb ik dat met enige ironie wel gedaan. Nu spelen we uit en wordt het wel iets lastiger."

Hiddink nam het op de persconferentie op voor zijn verdedigers. "Zij hebben na het duel met de Verenigde Staten veel kritiek gekregen. Maar verdedigen doe je met de hele ploeg en dat hebben we niet gedaan." 

"Het zal ook op het middenveld en voorin scherper moeten. Daar moeten we ook discipline tonen. We moeten daar harder werken, ook zonder bal.''