Het Europees Parlement wil dat Sepp Blatter per direct zijn functie als voorzitter van de FIFA neerlegt.

Donderdag nam het Europarlement in Straatsburg met een grote meerderheid een dergelijke resolutie aan, zo melden verschillende media.

Het Europees Parlement wil dat een interim-voorzitter alvast een begin maakt met de hervormingen bij de FIFA.

De 79-jarige Blatter werd op 29 mei herkozen als FIFA-voorzitter, maar maakte vier dagen later alsnog zijn aftreden bekend.

Tijdens een buitengewoon congres dat waarschijnlijk in december plaatsvindt wordt zijn opvolger gekozen.

De FIFA had geen vertegenwoordiger gestuurd naar Straatsburg en was daartoe ook niet verplicht. Bovendien hoeft ze geen gehoor te geven aan de resolutie.

Hayatou

Als Blatter opstapt als voorzitter van de FIFA neemt Issa Hayatou als langst dienende vicevoorzitter volgens de reglementen zijn baan over. 

Zowel de FBI als de Zwitserse autoriteiten doen momenteel onderzoek naar de FIFA.

Bestuurders van de wereldvoetbalbond zouden zich sinds begin jaren negentig schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Diverse FIFA-officials werden eind mei opgepakt in Zürich.

De Gregorio

Donderdag maakte Walter De Gregorio bekend te stoppen als directeur communicatie bij de FIFA.

De Gregorio, die een Zwitsers en Italiaans paspoort heeft, blijft tot eind dit jaar wel op oproepbasis beschikbaar voor de wereldvoetbalbond.

De FIFA geeft geen reden op voor het vertrek van de woordvoerder, maar volgens de BBC heeft een grap die hij maakte op de Zwitserse televisie zijn ontslag ingeleid.

De Gregorio vertelde in een talkshow de volgende mop: "De voorzitter van de FIFA, de secretaris-generaal en het hoofd communicatie zitten met zijn drieën in een auto. Wie rijdt? De politie."