Chili doet er vanaf donderdag alles aan om de Copa America voor het eerst te winnen. Het gastland was al vier keer verliezend finalist bij het toernooi om het kampioenschap van Zuid-Amerika.

"Dit is hét moment voor ons om de Copa te winnen. We hebben een geweldig team en gaan er het beste van maken", blikt sterspeler Arturo Vidal van de Chilenen vooruit.

"We voelen geen extra druk en willen gewoon graag dat het begint zodat we iets moois kunnen neerzetten. Het hele team wil een keer een belangrijke prijs winnen."

Chili heeft wel te maken met geduchte concurrentie van toplanden als Argentinië, Brazilië, Colombia en Uruguay. "Maar we zijn van hetzelfde niveau en hebben thuisvoordeel."

Honderd jaar

Chili begint donderdagnacht om half 2 Nederlandse tijd tegen Ecuador aan het toernooi. Een dag later nemen Mexico, dat op uitnodiging meedoet, en Bolivia het tegen elkaar op in dezelfde groep A.

Uruguay en Jamaica openen zaterdag om 21.00 uur groep B. Tweeënhalf uur later spelen groepsgenoten Argentinië en Paraguay tegen elkaar.

Het toernooi van Colombia begint zondag om 21.00 uur met het treffen met Venezuela in groep C. Brazilië neemt het om 23.30 uur in dezelfde poule op tegen Peru.

De nummer één en twee van elke groep plaatsen zich voor de kwartfinale evenals de twee beste nummers drie.

De 44e editie van de Copa America, die in 1916 is ontstaan als oudste officiële landencompetitie ter wereld, eindigt op zaterdag 4 juli met de finale in Santiago.

Het toernooi bestaat in 2016 honderd jaar. Dan staat een jubileumeditie met ook landen uit Noord- en Midden-Amerika op het programma.