De Braziliaanse oud-topvoetballer Zico heeft woensdag op een persconferentie bevestigd dat hij Sepp Blatter op wil volgen als president van wereldvoetbalbond FIFA.

"Ik heb het gevoel dat ik geschikt ben voor deze functie", zei Zico in Rio de Janeiro. "Het is zeker dat bepaalde zaken moeten veranderen en het is daar nú tijd voor."

"Het is treurig om te zien wat er allemaal gebeurt in onze sport, alle corruptie. Het harde werk van veel mensen wordt zo tenietgedaan. Ik zie het als mijn taak om mijn ervaring en kennis te gebruiken om te proberen president te worden."

Blatter maakte eerder deze maand verrassend bekend dat hij afscheid zal nemen als FIFA-president, terwijl hij een paar dagen daarvoor nog herkozen was voor een vijfde termijn. De 79-jarige Zwitser stelde niet meer het vertrouwen te voelen van de volledige voetbalgemeenschap.

De nieuwe verkiezingen vinden waarschijnlijk in december plaats. Prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië heeft al aangekondigd zich opnieuw kandidaat te stellen, net als oud-voetballer David Ginola.

Sterren

Zico was een van de sterren van de Braziliaanse ploeg in de jaren tachtig. Arthur Antunes Coimbra, zoals zijn volledige naam luidt, scoorde 48 keer in 71 interlands.

De 'Witte Pele', die in clubverband uitkwam voor Flamengo, Udinese en het Japanse Kashima Antlers, deed mee aan de WK's van 1978, 1982 en 1986, maar pakte nooit de wereldtitel.

Video: Zico wil Blatter opvolgen

De aanvallende middenvelder eindigde als achtste in de FIFA-verkiezing van beste speler van de twintigste eeuw.

Zico was aan het begin van de jaren negentig een jaar lang minister van sport in Brazilië. Daarna was hij coach van onder meer het Japanse elftal, Fenerbahçe, CSKA Moskou en Olympiakos Piraeus.