De FIFA heeft woensdag computerdata uit het hoofdkantoor in Zürich overhandigd aan de Zwitserse autoriteiten, die onderzoek doen naar de toewijzing van het WK van 2018 en 2022.

Volgens de BBC is er onder meer informatie uit het kantoor van voorzitter Sepp Blatter in beslag genomen en is er ook data van de computers van secretaris-generaal Jerome Valcke en financieel directeur Markus Kattner meegenomen.

De FIFA stelt dat het zijn volledige medewerking heeft verleend.

Justitie in Zwitserland begon eind vorige maand na aangifte van de wereldvoetbalbond vorig jaar november een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar.

Dat nieuws kwam op dezelfde dag dat de Amerikaanse FBI veertien verdachten bekendmaakte in een omvangrijk omkoopschandaal bij de wereldvoetbalbond en zeven daarvan oppakte in Zürich.

Verkiezingen

Blatter hoort officieel niet bij de verdachten in het Zwitserse en het FBI-onderzoek.

De 79-jarige Zwitser kondigde begin deze maand onverwacht zijn afscheid aan bij de FIFA, nadat hij een paar dagen daarvoor nog herkozen was voor zijn vijfde termijn als voorzitter. De nieuwe verkiezingen vinden waarschijnlijk op 16 december plaats.

De bond heeft aangekondigd dat het bidproces voor het WK voetbal van 2026 uitgesteld is vanwege al het rumoer bij de FIFA.