Steve McClaren (54) gaat als manager aan de slag bij Newcastle United. De oud-trainer van FC Twente is een contract voor drie jaar overeengekomen met de club van Tim Krul, Vurnon Anita, Siem de Jong en Daryl Janmaat.

De verbintenis kan mogelijk tot medio 2023 voortduren, liet Newcastle woensdag weten. McClaren krijgt bovendien een plek in het bestuur van de club.

De hevig bekritiseerde Mike Ashley geeft zijn bestuurszetel juist op. Hij blijft wel eigenaar van de 'Magpies'.

"Vanaf mijn eerste ontmoeting met Steve wist ik dat hij perfect paste bij Newcastle", aldus directeur Lee Charnley. "Ik ben blij dat we een van de beste coaches van Engeland hebben weten vast te leggen."

"Ik heb vijftien jaar in deze regio gewoond en het is geweldig dat ik nu eindelijk coach ben van Newcastle", reageerde McClaren, die van de club de doelstelling heeft meegekregen dat hij in de top acht van de Premier League moet eindigen volgend seizoen.

"We moeten de fans weer een reden geven om te kunnen lachen. Voor de supporters is de club bijna een religie, dus we moeten ze een ploeg geven waar ze trots op kunnen zijn. Dit is een grote club die al heel lang geen succes meer heeft gehad, maar dat wel verdient."

Carver

McClaren volgt interim-coach John Carver op, die eerder op de dag officieel de wacht werd aangezegd. De clubman werd voor de tweede helft van het seizoen als tijdelijke opvolger aangesteld van Alan Pardew, die tussentijds naar Crystal Palace vertrok.

Onder leiding van de interim-trainer zakte Newcastle diep weg. Pas op de laatste speelronde verzekerden de 'Magpies' zich van handhaving in de Premier League.

McClaren moest eind vorige maand vertrekken bij Derby County omdat hij er niet in was geslaagd een plek te bemachtigen in de play-offs voor promotie naar de Premier League. De oud-bondscoach van Engeland, die FC Twente in 2010 naar de landstitel leidde, werkte bijna twee jaar bij de 'Rams'.