Lionel Messi moet binnenkort voor de rechter verschijnen vanwege de beschuldigingen van belastingfraude aan zijn adres en dat van zijn vader.

Het hooggerechtshof in Barcelona heeft dat woensdag bepaald, zo melden Spaanse media. Messi zou hebben geprofiteerd van de acties van zijn vader Jorge Horacio.

Het kamp-Messi was in hoger beroep gegaan om te voorkomen dat de Argentijnse sterspeler van FC Barcelona een celstraf boven het hoofd hangt.

Messi beweert dat hij niets wist van de constructie die zijn vader zou hebben bedacht om 4,1 miljoen euro aan inkomstenbelasting te ontduiken in Spanje. Justitie onderzoekt drie fraudezaken uit 2007, 2008 en 2009.

Belize

De zaak draait om inkomsten van Messi uit portretrechten, die voortkwamen uit contracten met bedrijven als Adidas, Pepsi-Cola en Danone.

De Argentijn en zijn vader zouden de Spaanse belasting hebben omzeild door bedrijven in Belize en Uruguay te gebruiken voor het verkopen van deze portretrechten.

In september van vorig jaar schikte de familie Messi voor vijf miljoen euro met de fiscus. Daarmee was de financiële kant van de zaak afgehandeld, maar de strafrechtelijke procedure nog niet.

De vedette van Barcelona verdient volgens het magazine Forbes jaarlijks ruim dertig miljoen euro aan salarissen en bonussen bij zijn club. Daarbovenop komen nog sponsorinkomsten van ongeveer twintig miljoen euro op jaarbasis.