De FIFA heeft het bidproces voor het WK voetbal van 2026 uitgesteld vanwege het omkoopschandaal dat de bond teistert.

Secretaris-generaal Jerome Valcke, zelf beschuldigd van omkoping rond het WK 2010 in Zuid-Afrika, zegt dat het 'nonsens' zou zijn om nu te beginnen.

De beslissing over de organisatie zou eigenlijk in mei 2017 vallen bij een congres in Kuala Lumpur. De Verenigde Staten zijn naar verluidt favoriet om het evenement binnen te halen.

Canada, Mexico en Colombia zouden ook geïnteresseerd zijn. De verwachting is daarnaast dat een aantal Europese landen zich nog kandidaat zal stellen.

Niet alleen de toewijzing van het WK 2026 wordt uitgesteld, ook het moment dat landen zich officieel kandidaat moeten stellen vindt nu later plaats.

Koppen rollen

Valcke deed zijn uitspraak bij een persconferentie in Samara over het WK van 2018 in Rusland. De Fransman wees de beschuldigingen over corruptie aan zijn adres wederom van de hand.

Er zijn volgens hem geen bewijzen dat hij misbruik heeft gemaakt van fondsen van de FIFA. Hij zei ook dat hij niet is ondervraagd door de Zwitserse politie en justitie.

''Jullie hebben besloten dat na Sepp Blatter nu mijn kop moet rollen. Prima, maar ik ben niet verantwoordelijk'', beet hij journalisten toe.

FBI

De FBI heeft vorige maand diverse mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij corruptie rond de FIFA. Het onderzoek van de Amerikaanse opsporingsinstantie loopt nog.

Het toewijzingsproces van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar, dat onder meer de Amerikanen versloeg, ligt ook onder vuur.

Blatter werd eind vorige maand herkozen als voorzitter van de FIFA, maar trad vier dagen later af omdat hij zich niet gesteund voelde door de voetbalwereld. Zijn opvolger zou volgens de BBC op 16 december bekend worden.

Video: Blatter blijft in functie tot verkiezing