Johan Cruijff denkt dat Tscheu La Ling de ontbrekende schakel kan zijn om Ajax op sportief gebied te laten groeien.

De voormalig buitenspeler en vertrouweling van Cruijff werd dinsdag aangesteld als adviseur van een nieuwe strategische commissie.

"Ik ken hem al een tijdje en hij is vanaf het begin voor mij de aangewezen persoon geweest om dit proces te begeleiden", zegt Cruijff in De Telegraaf.

"Dan heb ik het vooral over details. Daar zijn er een heleboel van en dan kan het geen kwaad om een beroep te kunnen doen op iemand van zijn kaliber."

"Financieel en commercieel heeft Ajax het nu prima voor elkaar, daarom is het enorm belangrijk dat we ons ook sportief blijven verbeteren. Ik heb goede hoop dat Ling Ajax daarbij kan helpen."

Fouten

Cruijff is het als belangrijkste adviseur van Ajax uiteraard eens met de beleidswijziging om een commissie in te stellen die de 'strubbelingen' tussen het technisch hart van de jeugdopleiding en de technische staf van de hoofdmacht moet oplossen.

"Hoewel de laatste jaren heel succesvol zijn geweest, zijn er ook fouten gemaakt. Daar moeten we niet moeilijk over doen, want dat hoort erbij. Alleen moeten we wel verder. Het is duidelijk dat er nog stappen gemaakt moeten worden en hoe sneller dat gebeurt, hoe beter."

Ajax werd afgelopen seizoen voor het eerst in vijf jaar geen kampioen van Nederland. Het elftal van trainer Frank de Boer eindigde als tweede achter PSV en is aangewezen op de voorrondes om het hoofdtoernooi van de Champions League te halen.