Tscheu La Ling zal bij Ajax gaan optreden als adviseur van een nieuw opgerichte 'strategische commissie', die voorlopig het gat op moet vullen dat ontstaat door het vertrek van algemeen directeur Michael Kinsbergen.

Ajax meldt dinsdag op de clubsite dat de commissie zal bestaan uit Dolf Collee en Theo van Duivenbode.

De raad van commissarissen (rvc) van de Amsterdammers heeft besloten tot het benoemen van het nieuwe orgaan omdat het aflopende contract van Kinsbergen niet wordt verlengd, waardoor hij per 30 juni zal vertrekken bij de club.

"In de huidige omstandigheden kan niet worden voorzien in de opvolging", reageert rvc-voorzitter Hans Wijers.

Volgens hem moet er eerst een oplossing worden gevonden voor de problemen rond het technisch hart en rond de uitvoering van de plannen van Johan Cruijff.

Van der Sar

Bij de aanstelling van Kinsbergen in 2013 was het de bedoeling dat hij commercieel directeur Edwin van der Sar klaar zou stomen voor zijn opvolging.

De oud-doelman zou echter hebben aangegeven nog niet klaar te zijn voor het algemeen directeurschap.

Oud-minister Roger van Boxtel en voormalig KLM-topman Leo van Wijk zouden in beeld zijn geweest om Kinsbergen op te volgen, maar nu is in ieder geval voorlopig gekozen voor Collee en Van Duivenbode.

Strubbelingen

Coach Frank de Boer erkende aan het eind van het afgelopen seizoen dat er "strubbelingen" zijn in het technische hart van Ajax.

De visies van de opleiders onder leiding van hoofd opleidingen Wim Jonk zouden niet meer overeenkomen met die van directeur voetbalzaken Marc Overmars en die van de technische staf (De Boer en assistent-coach Dennis Bergkamp).

Cruijff kwam eind vorige maand naar Amsterdam om over de problemen te praten. Na afloop meldde de oud-topvoetballer dat hij denkt een oplossing te hebben. "Ik ben er nu redelijk uit wat er moet gebeuren."

Voetbaltechnisch

Voormalig Ajax-speler Ling (59), eigenaar van de Slowaakse club AS Trencin, zal de nieuwe commissie gaan adviseren op het gebied van voetbaltechnische zaken en rapporteert aan de rvc.

Collee, voormalig bestuurslid van ABN Amro, wordt in de commissie verantwoordelijk voor de bedrijfsmatige aspecten, terwijl oud-speler Van Duivenbode zich volgens Ajax gaat bezighouden met de verdere invoering van de plannen van Cruijff.

De oud-international heeft in het verleden al meerdere malen aangegeven dat hij in Ling een goede algemeen directeur van Ajax ziet, maar vier jaar geleden blokkeerden de collega's van Cruijff in de toenmalige rvc de benoeming en vorige maand gaf Ling zelf ook aan dat hij weinig trek had om een topfunctie te gaan bekleden in de Arena.

De 71-jarige Van Duivenbode en de 62-jarige Collee zijn beiden lid van de rvc van Ajax.