De Argentijnse zakenman Alejandro Burzaco, één van de veertien verdachten in het omkoopschandaal binnen de wereldvoetbalbond FIFA, heeft zich aangegeven bij de politie.

Volgens Argentijnse media meldde de vijftigjarige sportmarketeer zich dinsdagochtend bij de Italiaanse politie in Bolzano, in gezelschap van twee advocaten.

Burzaco ontglipte twee weken geleden uit handen van de Zwitserse politie, toen die een inval deed in een luxueus hotel waarin veel FIFA-kopstukken verbleven.

Burzaco behoort tot de veertien mensen die door de Amerikaanse justitie zijn aangeklaagd vanwege omkoping en corruptie bij de FIFA. Zeven van hen werden twee dagen voor de voorzittersverkiezing in Zürich van hun bed gelicht.

De Argentijnse zakenman zat aan het ontbijt toen politiemensen het hotel in kwamen en wist ongezien te ontsnappen.

Hij werd vervolgens samen met vijf anderen door Interpol op de zogenoemde rode lijst geplaatst, om landen erop te wijzen dat een arrestatiebevel tegen hen loopt. Jack Warner, voormalig vicevoorzitter van de FIFA uit Trinidad en Tobago, is de bekendste naam op die lijst.

Televisierechten

Burzaco werkt met twee andere verdachte Argentijnen, Hugo Jinkis en diens zoon Mariano, voor een bedrijf dat in ruil voor zo'n 110 miljoen dollar (100 miljoen euro) aan smeergeld de lucratieve televisierechten voor grote voetbalwedstrijden en -toernooien in handen zou hebben gekregen.

De steekpenningen betaalden Burzaco en zijn maten volgens Amerikaanse justitie aan FIFA-bobo's uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze verkochten de tv-rechten voor vele honderden miljoenen weer door.