De Australische voetbalbond FFA heeft zijn kandidatuur voor het WK voor vrouwen in 2023 voorlopig teruggetrokken.

De bond wil dat eerst grote hervormingen plaatsvinden binnen de wereldvoetbalbond FIFA, die in de greep is van omkoopschandalen.

''Zolang het huidige systeem niet volledig op de schop is gegaan, kunnen we Australië niet naar voren schuiven als kandidaat voor de organisatie van FIFA-toernooien'', staat in een verklaring die de bond dinsdag publiceerde.

Australië had zich een maand geleden kandidaat gesteld voor WK vrouwenvoetbal, maar dat 'bid' voor 2023 staat voorlopig in de ijskast.

De 'Aussies' waren in 2010 in de race voor de organisatie van het WK voor mannen in 2022, maar kregen toen ondanks een miljoenen verslindende campagne slechts één stem.

De Amerikaanse en Zwitserse justitie hebben twee weken geleden een onderzoek ingesteld naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Die is al jarenlang omgeven door geruchten over omkoping en corruptie.

Onder vuur

De Australische voetbalbond ligt zelf ook onder vuur vanwege een verdachte transactie, bekostigd met overheidsgeld dat beschikbaar was gesteld voor het WK-bid.

Justitie in Australië heeft een onderzoek ingesteld naar de 500.000 dollar (ongeveer 444.000 euro) die toen is betaald aan de Concacaf, de federatie van voetbalbonden uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied die onder leiding stond van de in opspraak geraakte Jack Warner.

Het geld, bedoeld voor de bouw van een studiecentrum in Trinidad en Tobago, was gestort op bankrekeningen waarmee Warner zichzelf zou hebben verrijkt.

Bondsvoorzitter Frank Lowy pleit voor een parlementair onderzoek naar het mislukte WK-bid van Australië.