Cees van Nieuwenhuizen, de Nederlandse ex-directeur van Nike, is mogelijk betrokken bij het omkoopschandaal rond wereldvoetbalbond FIFA.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van informatie uit Braziliaanse en Amerikaanse media.

De voormalig zaakwaarnemer van bondscoach Guus Hiddink zou zijn handtekening hebben gezet onder een dubieuze deal met een Braziliaans marketingbureau.

Sportkledingmerk Nike sloot in 1996 een contract met de Braziliaanse voetbalbond voor 160 miljoen dollar, maar had daarnaast ook een overeenkomst voor 40 miljoen dollar met sportmarketingbureau Traffic.

Omkoopschandaal

Directeur José Hawilla van die onderneming heeft inmiddels bekend dat het geld is gebruikt voor frauduleuze handelingen en heeft een schikking getroffen met de FBI, dat onderzoek doet naar het omkoopschandaal binnen de FIFA.

Van Nieuwenhuizen zelf laat de zaak voorlopig over aan Nike. "Ik heb begrepen dat Nike volledig meewerkt aan een kennelijk onderzoek van de FBI. Het lijkt mij niet verstandig om daar als inmiddels pensionado tussendoor te fietsen."

Steekpenningen

De zaak maakt deel uit van een Amerikaanse aanklacht tegen veertien verdachten. Nike ontkent dat geld is gebruikt voor steekpenningen in Brazilië. Voormalig bondsvoorzitter Ricardo Teixeira, die al eens een getuigenverklaring moest afleggen over de contracten, vertrok in 2012 vanwege vermeende corruptie. Zijn opvolger José Maria Marin werd vorige maand gearresteerd.

Het contract tussen Nike en de Braziliaanse bond is volledig openbaar gemaakt, maar de overeenkomst met het marketingbureau niet. Volgens de aanklacht gebruikte Texeira een BV in Nederland die zeker 15 miljoen dollar naar zijn persoonlijke vermogen doorsluisde.