De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste WK-wedstrijd ooit in winst omgezet. De ploeg van bondscoach Roger Reijners versloeg Nieuw-Zeeland in het Canadese Edmonton met 1-0, door een doelpunt van Lieke Martens.

De 22-jarige linksbuiten schoot de bal in de 33e minuut van grote afstand over de keepster in de hoek. Met de winst zet Nederland een stap richting de achtste finales.

Nieuw-Zeeland zocht vanaf de aftrap direct met aanvallend spel en lange ballen de weg naar voren. Keepster Loes Geurts hield de ploeg van Reijners in de openingsfase op de been. Oranje schudde de zenuwen na een moeizaam eerste kwartier van zich af en drong Nieuw-Zeeland met combinatiespel steeds verder terug.

Nadat een doelpunt van Daniëlle van de Donk was afgekeurd vanwege buitenspel, wist Martens in de 33e minuut het net te vinden. Oranje drukte daarna ondanks mogelijkheden niet door.

In de tweede helft had Oranje het lastig. Nieuw-Zeeland probeerde met veel druk kansen af te dwingen. Nederland had moeite om de bal in de ploeg te houden en wist geen gebruik te maken van countermogelijkheden, maar de voorsprong bleef behouden.

Canada

Nederland debuteert in Canada op het WK voor vrouwen. De Oranjevrouwen spelen in de nacht van donderdag op vrijdag hun tweede wedstrijd in groep A, tegen China.

​De Aziatische ploeg verloor de openingswedstrijd tegen gastland Canada met 1-0. Het enige doelpunt in Edmonton viel in blessuretijd en kwam vanaf elf meter op naam van aanvoerster Christine Sinclair: 1-0. Die strafschop was toegekend voor een ogenschijnlijk onschuldig duel in het zestienmetergebied.

De nummers één en twee van de groep gaan naar de achtste finales, de vier beste nummers drie van de zes groepen ook.