Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond het oefenduel met de Verenigde Staten op dramatische wijze met 4-3 verloren. Oranje gaf in de slotfase een 3-2 voorsprong weg in Amsterdam.

De ploeg van bondscoach Guus Hiddink liet aanvallend zeer fraaie dingen zien in de Amsterdam Arena. Maar laksheid en defensief geschutter zorgde ervoor dat de Amerikanen konden zegevieren.

Hiddink zal er dus bepaald niet gerust op zijn voor het cruciale EK-kwalificatieduel in en tegen Letland van volgende week. Zijn ploeg staat slechts derde in de groep.

Klaas-Jan Huntelaar scoorde tegen de VS twee keer voor Nederland, waarmee hij Patrick Kluivert passeerde op de topscorerslijst aller tijden. Hij moet nu alleen Robin van Persie nog voor zich dulden.

Het derde Oranje-doelpunt kwam tot stand via een schot van Huntelaar dat via Memphis Depay in het doel belandde. De Schalke-spits leek zijn ploeg daarmee aan de winst te helpen, want de Amerikanen hadden 'slechts' twee keer het net gevonden.

In de slotminuten ging het dus toch nog mis. Oranje hoopte het publiek nog een paar doelpunten te bieden, maar vergat te verdedigen. In de 89e minuut kon Daniel Williams daardoor de 3-3 maken, waarna Bobby Wood de Amerikanen zelfs nog de winst bezorgde.

Ruimte

Dat Hiddink in de defensie geen beroep op Ron Vlaar en Stefan de Vrij kon doen, bleek veel te schelen. Al lag het beslist niet alleen aan de defensie dat Oranje verloor. De aanvallers hadden veel meer kunnen halen uit de hoeveelheid ruimte die hen geboden werd.

En spits Huntelaar vertolkte in de 70e minuut ongewild ook een hoofdrol bij de aansluitingstreffer (3-2) van de VS. Huntelaar liet zich rond de middellijn veel te makkelijk van de bal zetten door John Brooks, die uit de fraaie counter die volgde zelf doel trof.

Daarna had Oranje, waar Davy Pröpper nog debuteerde, nog veel vaker kunnen scoren, maar bleven de door Jürgen Klinsmann gecoachte gasten ook gevaarlijk.

In de laatste minuten leverde hen dat de niet meer verwachte overwinning op doordat Oranje totaal de weg kwijt was.