De Ierse voetbalbond heeft van de FIFA vijf miljoen euro gekregen nadat het land het WK van 2010 misliep. De wereldvoetbalbond wilde op die manier voorkomen dat de Ieren een rechtszaak zouden aanspannen.

Dat heeft John Delaney, voorzitter van de Ierse voetbalbond, donderdag bekendgemaakt. Ook de FIFA bevestigt dat het een overeenkomst heeft gesloten met de Ieren, maar de wereldvoetbalbond spreekt van een lening.

Ierland verloor in de beslissende wedstrijd in 2009 voor WK-deelname van Frankrijk, dat de zege voor een groot deel dankte aan een handsbal van Thierry Henry.

Frankrijk kwam in de verlenging van de beslissende wedstrijd voor WK-deelname op gelijke hoogte met Ierland nadat Henry de bal met de hand had meegenomen. Hij stelde ploeggenoot William Gallas in staat om te scoren (1-1), waardoor Frankrijk zich uiteindelijk plaatste voor het WK.

Scheidsrechter Martin Hansson keurde het doelpunt goed omdat hij en zijn assistenten het incident niet hadden gezien. Henry gaf na afloop direct toe dat hij hands had gemaakt.

Video: Henry maakt hands tegen Ierland

Ierland tekende na afloop protest aan bij de FIFA en wilde de wedstrijd over laten spelen. De FIFA wees dat verzoek echter af. De Ieren zagen ook een oproep om als 33e land toegelaten te worden tot het WK stranden.

Geheimhoudingsplicht

Delaney reageerde donderdag op de Ierse radio op de deal die hij maakte met de FIFA na vragen van de presentator.

"We vonden dat we een rechtszaak tegen de FIFA konden beginnen aangezien we het WK misten door de handsbal van Henry en het gedrag van Blatter. Hij stond ons uit lachen", legde Delaney uit.

"Ik ben bij Blatter op bezoek geweest en heb hem verteld hoe ik over hem dacht. Daarbij werden scheldwoorden gebruikt. We kwamen toen tot een overeenkomst. Dat was op een donderdag en op een maandag werd de overeenkomst ondertekend. Het is een erg goede deal voor de Ierse voetbalbond en volledig legaal."

Op de vraag van de presentator of Delaney een overeenkomst met Blatter heeft gesloten, antwoordde de Ier niet. "Ik kan vanwege mijn geheimhoudingsplicht de naam van de persoon niet noemen en ook het exacte bedrag niet. Maar complimenten dat je een naam en bedrag weet", zei Delaney.

Lening

Volgens een woordvoerder van de FIFA heeft de wereldvoetbalbond inderdaad een overeenkomst gesloten met de Ierse voetbalbond.

"De FIFA heeft ingestemd met een lening van vijf miljoen euro voor de bouw van een stadion in Ierland. Daarbij werd afgesproken dat als Ierland zich ook niet voor het WK van 2014 zou plaatsen, de lening zou worden omgezet in een gift. Dat is uiteindelijk op 31 december 2014 gebeurd", laat de FIFA weten in een verklaring.

Steekpenningen

De FIFA ligt al langer onder vuur. Chuck Blazer, voormalig bestuurder van de FIFA, heeft toegegeven dat de wereldvoetbalbond de WK's van 1998 in Frankrijk en 2010 in Zuid-Afrika heeft toegewezen nadat bestuurders steekpenningen en smeergeld ontvingen.

Ook de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar zou omstreden zijn.

De FBI is een groot onderzoek gestart naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Mede als gevolg daarvan kondigde de vrijdag nog herkozen voorzitter Sepp Blatter dinsdag aan op te stappen.