De Nederlandse voetbalsters werken met een fitte selectie toe naar de aftrap van het WK, zaterdag in Edmonton tegen Nieuw-Zeeland.

Bondscoach Roger Reijners rekent in de openingswedstrijd op Stefanie van der Gragt en Vivianne Miedema, die vorige week de verloren oefeninterland in Toronto tegen Zweden (2-1 verlies) misten vanwege blessures.

Verdedigster Van der Gragt had last van een hamstring, spits Miedema kampte met een voetblessure. Beiden trainden de afgelopen dagen echter weer mee met de selectie, net als keepster Loes Geurts die begin deze week ziek was.

Miedema, de doelpuntenmachine van Oranje met 19 treffers in 23 interlands, is nog niet helemaal pijnvrij. De spits van Bayern München heeft echter al aangekondigd met pijnstillers te gaan spelen.

Miedema moet in Canada voor de doelpunten gaan zorgen, samen met de vleugelspitsen Manon Melis en Lieke Martens. Tien van de elf basisplaatsen staan eigenlijk al vast. Bondscoach Reijners moet alleen nog beslissen wie hij links achterin posteert. Petra Hogewoning lijkt de voorkeur te krijgen boven Merel van Dongen.

Renkippen

Nieuw-Zeeland, dat in drie eerder WK-deelnames nog nooit een wedstrijd wist te winnen, is op papier de minste ploeg in groep A, met verder gastland Canada en China. Melis noemt de Nieuw-Zeelandse speelsters 'renkippen'.

"Ze spelen een soort Amerikaans voetbal. Die meiden zijn allemaal heel fit, fysiek sterk en beschikken over een ijzersterke mentaliteit. Ze blijven gaan tot de laatste seconde. Wij zijn ook topfit, maar het zal vooral hun fitheid tegen ons voetbal worden'', weet de topschutter aller tijden (55 doelpunten) van Oranje.

"Ze proberen wat meer te voetballen dan voorheen, maar het is niet dat je zegt: wat een technische ploeg'', vult  Reijners aan. "Ze spelen de bal vrij snel lang. Het wordt dus hun fysieke kracht tegen ons voetballend vermogen. Als we mee gaan rennen met Nieuw-Zeeland winnen zij het. Het is dus zaak te blijven voetballen.''

Oranje trapt het WK in de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag om 3.00 uur af tegen Nieuw-Zeeland. Drie uur eerder openen gastland Canada en China het toernooi in hetzelfde stadion. De organisatie heeft al meer dan 45.000 kaartjes verkocht. Toeschouwers kunnen met één ticket beide duels zien.