De Australische voetbalbond ligt onder vuur vanwege een verdachte transactie, die is bekostigd met overheidsgeld dat beschikbaar was gesteld voor het WK-bid uit 2010.

Justitie in Australië heeft een onderzoek ingesteld naar de 500.000 dollar (ongeveer 444.000 euro) die toen is betaald aan de Concacaf,, de federatie van bonden uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Het geld zou bedoeld zijn voor de bouw van een studiecentrum in Trinidad en Tobago.

"Het centrum vroeg om 4 miljoen dollar. We gaven 500.000 dollar'', verklaarde Frank Lowy, het hoofd van de Australische voetbalbond, in landelijke media.

De Australiërs stortten het geld op een rekening van de Concacaf, maar kregen later te horen dat er onderzoek werd gedaan naar die bankrekeningen. Dat onderzoek toont volgens Lowy aan dat Jack Warner, oud-vicevoorzitter bij de FIFA uit Trinidad en Tobago, fraude had gepleegd en het geld had misbruikt.

"Oftewel; hij had geld gestolen van de Concacaf. Wij wilden het geld terug, maar de FIFA raadde ons aan te wachten tot het onderzoek was afgerond. Dat loopt nog steeds.''

Qatar

Australië spaarde in 2010 kosten noch moeite om het WK van 2022 binnen te halen. De overheid stelde bijna dertig miljoen euro beschikbaar voor het zogeheten bid. Het leverde Australië slechts één stem op.

De bestuursleden van de FIFA, inclusief Warner, kozen voor het WK van 2022 voor Qatar.

De toewijzing van de WK's van 2018 (aan Rusland) en 2022 is omgeven door de geur van omkoping en corruptie. De Zwitserse én Amerikaanse justitie hebben een onderzoek ingesteld.