Rafael van der Vaart was voor aanvang van Hamburger SV's beslissende wedstrijd om promotie/degradatie tegen Karlsruher SC zenuwachtiger dan voor de WK-finale van 2010.

Dat schrijft de 32-jarige middenvelder in een 'afscheidsbrief' in Bild. Door de 2-1 zege van maandag bleef HSV behouden voor de Bundesliga.

"Vlak voor het einde van de wedstrijd, toen ik wist dat het niet meer mis kon gaan, kwamen de tranen", aldus Van der Vaart, die zijn aflopende contract niet verlengt.

"Ik moest huilen toen ik besefte dat we het zouden redden. Dat de 'dino' onze mascotte kan blijven omdat we nog nooit zijn gedegradeerd, dat de 'eeuwige' klok in het stadion verder kan tikken en dat mensen op de club niet meer hoeven te vrezen voor het verliezen van hun baan."

"De vreugde was dan ook ongelooflijk groot. Na afloop verdween alle spanning als bij toverslag. Ik was nerveuzer dan voor de WK-finale van 2010."

Weemoed

Van der Vaart beleefde rond de cruciale duels met Karlsruher SC veel momenten van weemoed. "Tijdens de training, in het stadion, in het spelershome. Overal eigenlijk."

"Steeds was iets de laatste keer. Ik heb in mijn loopbaan geen enkel shirt bewaard, maar het shirt dat ik maandag droeg tegen Karlsruher SC koester ik als herinnering."

Van der Vaart, die geen mededelingen doet over waar hij zijn loopbaan vervolgt, speelde in twee periodes in totaal zes jaar voor HSV.

"Ik heb zes jaar bij 's werelds mooiste club gezeten, ik had er geen seconde van willen missen."