Chuck Blazer, voormalig bestuurder van de FIFA, heeft toegegeven dat de wereldvoetbalbond de WK's van 1998 in Frankrijk en 2010 in Zuid-Afrika heeft toegewezen nadat bestuurders steekpenningen en smeergeld ontvingen.

Dat blijkt woensdag uit documenten (pdf) van de Amerikaanse aanklager uit 2013. Blazer, die als kroongetuige wordt gezien van de Amerikaanse federale politie FBI, stelt daarin dat bij de FIFA jaren geleden al is besloten om aanbiedingen met steekpenningen en smeergeld te accepteren.

Volgens de Amerikaanse justitie is met de fraude en corruptie, die over een periode van 24 jaar werd uitgevoerd, een bedrag van ruim 150 miljoen dollar (ruim 130 miljoen euro) gemoeid.

Ook bij de rechten van de Gold Cup, het belangrijkste toernooi voor landen van de Concacaf, zouden flinke sommen smeergeld betaald zijn. Daarbij gaat het om de edities van 1996, 1998, 2000, 2002 en 2003.

Bij verschillende toernooien werd er volgens Blazer niet alleen smeergeld betaald voor de organisatie, maar ook voor onder meer uitzendrechten.

Blazer, die tot 2013 lid was van het dagelijks bestuur van de FIFA, bekende zelf schuld en zegt dat ook veel andere FIFA-officials schuldig zijn aan onder meer omkoping, belastingontduiking en witwassen.

2010

Voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika, het toernooi waar Nederland de finale verloor van Spanje, werd de FIFA volgens Blazer ook jarenlang omgekocht.

"Van 2004 tot aan 2011 heb ik met anderen afgesproken om steekpenningen aan te nemen met betrekking tot het WK van 2010", aldus de 70-jarige Amerikaan, die ook ingaat op het WK van 1998.

"In of rond 1992 heb ik met andere personen omkoping mogelijk gemaakt in verband met de selectie van het gastland voor het WK in 1998", verklaart Blazer over het toernooi in Frankrijk.

Blatter

De FIFA ligt al langer onder vuur. Zo zou ook de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar omstreden zijn.

De FBI is een groot onderzoek gestart naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Mede als gevolg daarvan kondigde de vrijdag nog herkozen voorzitter Sepp Blatter dinsdag aan op te stappen.

Video: Blatter stapt op als voorzitter FIFA