De voetbalbond van Qatar heeft woensdag in scherpe bewoordingen gereageerd op de suggestie van FA-voorzitter Greg Dyke dat het land zich zorgen moet maken over het organiseren van het WK van 2022 nu FIFA-president Sepp Blatter zal aftreden.

"Het instinct van meneer Dyke om zich direct na het nieuws over Blatter te richten op het afpakken van het WK van Qatar zegt genoeg over zijn gevoel bij het eerste WK dat in het Midden-Oosten zal plaatsvinden", aldus de voorzitter van de Qatarese voetbalbond in een verklaring.

Dyke stelde dinsdag nadat Blatter zijn opstappen bekend had gemaakt dat hij "niet lekker zou slapen als hij de Qatarese organisatoren zou zijn". Volgens de voorzitter van de Engelse bond moet "het toewijzingsproces direct over worden gedaan als er bewezen wordt dat er sprake was van corruptie".

Sjeik Hamad Bin Khalifa Ahmed Al-Thani benadrukt in zijn reactie dat zijn Qatarese voetbalbond "volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek van Michael Garcia", de Amerikaan die vorig jaar een rapport uitbracht over corruptie binnen de FIFA en bij de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland en het WK van 2022 aan Qatar.

"Ik zou de heer Dyke adviseren het juridische proces zijn gang te laten gaan en zich te concentreren op het bouwen aan een Engelse ploeg die in staat is in 2022 in Qatar wereldkampioen te worden'', stelt de sjeik.

Omstreden

Eind 2010 maakte Blatter op een congres bekend dat de FIFA voor Rusland (2018) en Qatar (2022) gekozen had als WK-organisatoren. Die keuzes waren vrijwel direct omstreden.

Vooral over het WK van 2022 waren er geruchten over corruptie en omkoping. Bovendien kan het eerste WK in het Midden-Oosten vanwege de warmte niet plaatsvinden in de zomer en zijn er grote zorgen over de slechte werkomstandigheden en het aantal doden bij bouwvakkers die werken aan bijvoorbeeld de stadions voor het toernooi.

De FIFA pleitte Qatar na het onderzoek van Garcia vrij van corruptie, al is het volledige rapport nog niet openbaar gemaakt en was de hoofdonderzoeker het zelf niet eens met de conclusies van de wereldvoetbalbond.

Justitie in Zwitserland kondigde vorige week aan dat het een eigen strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar mogelijke frauduleuze handelingen van functionarissen van de FIFA bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

Qatar heeft al gemeld dat het "volledig zal meewerken" aan dit onderzoek.