KNVB-voorzitter Michael van Praag tast in het duister wat betreft de reden van het plotselinge vertrek van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA.

“Maar dat het mooi nieuws is, staat buiten kijf”, aldus Van Praag tegenover De Telegraaf.

De voormalig kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap ziet een aantal mogelijke opties.

“Is het FBI-onderzoek de reden of de bevindingen van de Zwitserse justitie? Of hebben de leden van het uitvoerend comité van de FIFA zaterdag in de nieuwe samenstelling zoveel druk op hem uitgeoefend dat hij inzag dat hij niet langer op zijn plaats was als president?”

Van Praag sluit die laatste mogelijkheid zeker niet uit. “Gezien de nieuwe samenstelling van het uitvoerend comité, waarin veel nieuwe jonge bestuurders zitten met nieuwe moderne ideeën over transparante en eerlijke bedrijfsvoering, is dat zeker mogelijk.”

Het plotselinge vertrek van Blatter kwam ook als een complete verrassing voor Van Praag.

“Ik had gedacht dat we nog vier jaar met hem opgescheept zouden zitten na zijn herverkiezing. Blatter was tot dusver niet iemand die snel het bijltje erbij neergooit.”

Opnieuw kandidaat

De nieuwe verkiezing voor het FIFA-voorzitterschap zal plaatsvinden tussen december van dit jaar en maart 2016. Van Praag weet nog niet of hij zich zelf weer kandidaat gaat stellen “Daarvoor is het nog te vroeg.”

“Eerst wil ik meer achtergronden omtrent zijn vertrek. Verder wil ik zaterdag de vergadering met de bondsvoorzitters van de UEFA in Berlijn afwachten. Daar word ik misschien wijzer om daarna een beslissing te nemen over een eventuele nieuwe kandidatuur.”