De FBI en de Amerikaanse aanklagers doen in het kader van de zaak naar corruptie binnen de FIFA ook onderzoek naar voorzitter Sepp Blatter. Dat meldde de Amerikaanse zender ABC dinsdag.

"Van bronnen die van de zaak op de hoogte zijn, hebben we vernomen dat de FBI en de Amerikaanse aanklagers ook onderzoek doen naar Blatter", aldus ABC.

De Amerikaanse regering heeft Blatter niet gedwongen om zijn functie neer te leggen, benadrukte een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Verenigde Staten hebben geen standpunt over de vraag wie de voorzitter van de FIFA moet zijn. We hebben hier de neiging om het American football wat meer aandacht te geven."

Blatter maakte dinsdag bekend dat hij opstapt als voorzitter van de FIFA.

Video: Blatter stapt op als voorzitter

Aanklager Loretta Lynch wilde eerder niet ingaan op de vraag of Blatter ook betrokken is bij het onderzoek. 

​De Zwitserse justitie liet weten dat Blatter geen verdachte is in het onderzoek in Zwitserland. De aanklager daar doet onderzoek naar mogelijke frauduleuze handelingen van officials van de FIFA bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar.

"We zijn een onderzoek gestart naar corruptie en het witwassen van geld. Maar we weten nog niet wie hier achter zitten, dus daarom is Blatter ook geen verdachte", staat in een verklaring.

Valcke

Op verzoek van de FBI pakte de Zwitserse politie op 27 mei zeven FIFA-functionarissen op in Zürich. Ze worden verdacht van het aannemen van steekpenningen en het accepteren van verborgen commissies.

In totaal worden veertien personen verdacht. Zo ook Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter.

Volgens The New York Times heeft de Fransman voor 10 miljoen dollar (meer dan 9 miljoen euro) aan smeergeld uitbetaald. In een eerste reactie van de FIFA werd Valcke vrijgepleit van elke betrokkenheid bij verdachte transacties.