De KNVB reageerde dinsdag zeer verheugd op het besluit van Sepp Blatter op te stappen als voorzitter van de wereldbond FIFA.

"Dit is een dag waar we naar uit hebben gekeken en waar we de laatste tijd voor hebben gestreden'', aldus de voetbalbond.

"Een nieuwe FIFA was sinds zijn verkiezing nog lang niet zichtbaar. We hopen dat er nu een voorzitter zal komen die echt hervormingen gaat doorvoeren. Dit is heel goed nieuws voor ons."

De 79-jarige Blatter kondigde dinsdag op een speciaal belegde persconferentie in Zürich aan dat hij op korte termijn zal opstappen als FIFA-voorzitter.

De Zwitser werd afgelopen vrijdag nog gekozen voor een vijfde termijn. "Dat hij het uit eigen beweging doet, kort na zijn herverkiezing, is opvallend. Maar daar gaan we nu niet over speculeren", aldus de KNVB.

De KNVB stemde bij de verkiezingen op uitdager prins Ali bin Al-Hussein. Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, sprak na de overwinning van Blatter al zijn teleurstelling uit.

Van Praag

Michael van Praag sprak in een eerste reactie aan De Telegraaf ook van "heel mooi nieuws".

De KNVB-voorzitter stelde zich in eerste instantie ook kandidaat voor het presidentschap van de FIFA, maar trok zich vlak voor de verkiezingen terug om Al-Hussein te steunen. Hij wilde nog niet zeggen of hij zich nu wederom verkiesbaar zal stellen.

"Aankomend weekeinde ga ik eerst naar de exco (UEFA-bijeenkomst, red.) in Berlijn. Daar zal ik praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen."

Van Praag ziet in elk geval aanknopingspunten na het aangekondigde afscheid van Blatter. "Ik wilde verandering voor de FIFA. Misschien is dit een hele grote stap in de goede richting", twitterde de KNVB-preses. "Laten we het waarmaken, voetbal voor iedereen."

Ook Van Oostveen toonde zich op Twitter gelukkig met het aftreden van de Zwitser. "Na de teleurstelling van vrijdag, is dit goed nieuws voor het voetbal. De KNVB is altijd fel tegenstander geweest van de herverkiezing van Blatter."

Politiek

Minister Edith Schippers van Sport vindt dat de FIFA snel een nieuwe leider nodig heeft die orde op zaken stelt. "De voetbalwereld verdient een open en transparante organisatie. Fairplay is er niet alleen voor op het veld, maar ook voor in de bestuurskamer."

Ook Tweede Kamerleden reageren blij op het opstappen van Blatter.

"Voetbal is een prachtige sport. Spelers en fans hebben recht op fairplay bij de FIFA. Toedeledoki Sepp'', laat VVD-Kamerlid Rudmer Heerema weten.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemt Blatters opstappen goed nieuws. "Ik ben er absoluut niet rouwig om, integendeel. Dit lijkt me goed voor het voetbal. Het vergroot de kans om schoon schip te maken bij de FIFA en dat is heel hard nodig."

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot laat weten: "Het vertrek van Blatter maakt de weg vrij om schoon schip in de FIFA te maken. De meest geliefde sport ter wereld verdient een integere voorzitter, die orde op zaken gaat stellen binnen de FIFA."