Wedstrijden in de lagere Europese divisies zijn steeds vaker het doelwit van matchfixers. Daarvoor waarschuwt het Europees Parlement dinsdag.

Van vijftig wedstrijden zijn er 'zware verdenkingen' dat er in het afgelopen seizoen iets niet in orde was. Er worden geen Nederlandse wedstrijden verdacht.

''De corruptie is verplaatst van de hoogste divisies naar de kampioenschappen in de subtop en de lagere niveaus'', zei Europarlementariër Marc Tarabella dinsdag.

De verdenkingen liggen in Italië, Duitsland, België, Spanje, Griekenland, Portugal, Kroatië, Letland, Roemenië, Slovenië en Oekrainë. Ook de voorrondes van de Europa League zijn vermoedelijk beïnvloed.

Het Cypriotische kampioenschap is volgens het Europees Parlement zo beïnvloed dat ''de enigen die de uitslag nog niet weten de supporters in het stadion zijn''.

500 miljard euro

Het viel de onderzoekers op dat er op sommige wedstrijden opvallend veel geld werd ingezet door gokkers. Wereldwijd wordt er jaarlijks 500 miljard euro gegokt op sportwedstrijden.

De informatie over de meest verdachte wedstrijden wordt doorgespeeld aan justitie in de bewuste landen.

Volgens Belgische media gaat het in dat land overigens om drie wedstrijden. Zo zouden twee duels van het inmiddels failliete RAEC Bergen zijn gekocht en zouden Albanezen een oefenwedstrijd tegen KV Oostende tegen het Albanese Skenderbeu hebben beïnvloed. De club uit Oostende zou buiten schot blijven.