Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de FIFA, zou transacties van tien miljoen dollar (meer dan negen miljoen euro) aan smeergeld hebben gedaan.

Dat vermoedt de FBI, zo melden anonieme bronnen aan The New York Times.

Valcke is de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Volgens onderzoekers is de Fransman de nog ongeïdentificeerde 'hoge FIFA-medewerker' waar eerder over werd gesproken in het onderzoek naar het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond.

De secretaris-generaal zou in 2008 tien miljoen dollar van de FIFA op een rekening hebben gestort die wordt beheerd door Jack Warner, een andere medewerker bij de FIFA.

Video: 'Valcke betaalde 10 miljoen dollar smeergeld'

Verdachte

Warner is een van de voornaamste verdachten in het schandaal. In de aanklacht staat overigens niet dat de hoge FIFA-medewerker ook wist dat het geld werd gebruikt als smeergeld.

Volgens Danny Jordaan, de directeur van het WK in Zuid-Afrika (2010) en de president van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, was geen sprake van omkoping, maar was het een legitieme betaling voor een voetbalontwikkelingsfonds in het Caribisch gebied.

Ontkenning

Valcke ontkent in een schriftelijke reactie aan de NY Times dat hij de betaling heeft goedgekeurd en zegt dat hij daar ook de macht niet voor had. Hij is tot nu toe nog niet officieel aangeklaagd.

Volgens de FIFA maakte Julio Grondona het geld over. Deze Argentijnse FIFA-bestuurder overleed vorig jaar.

Door alle onrust bij de FIFA en rond hemzelf heeft Valcke besloten om af te zien van zijn bezoek aan de openingswedstrijd van het WK voetbal voor vrouwen zaterdag in Canada. Volgens de FIFA is het belangrijk dat hij nu in Zürich blijft om op het hoofdkantoor de zaken af te handelen.

Afgelopen week werden veertien FIFA-medewerkers opgepakt door de FBI omdat ze iets te maken zouden hebben met het corruptieschandaal.

Het nieuws rondom Valcke roept vragen op over wat voorzitter Blatter, die vrijdag werd herkozen, wist van de frauduleuze praktijken. De Zwitser wilde zaterdag niet ingaan op beschuldigingen dat hij persoonlijk Warner de tien miljoen dollar had toebedeeld.

Video: Blatter ontkent rol in corruptie FIFA