Rafael van der Vaart kon maandag maar moeilijk bevatten dat hij zich met Hamburger SV veilig had gespeeld in de Bundesliga.

De aanvoerder van de Duitsers won in een bloedstollende wedstrijd na verlenging met 2-1 van Karlsruher SC. Daardoor blijft de club ook na 52 jaar op het hoogste niveau actief.

"Dit is echt ongelooflijk", aldus Van der Vaart tegenover de ARD. "Ik wist dat het spannend zou worden, maar dat het zó spannend zou worden had ik niet verwacht."

Volgens de 109-voudig Oranje-international verdiende HSV de winst. "We begonnen goed en bleven eigenlijk goed spelen. Om mijn laatste wedstrijd zo te eindigen en erin te blijven met HSV, dat is een heerlijk gevoel."

Van der Vaart gaf in de blessuretijd van de tweede helft bij een achterstand van 1-0 de kans aan de Chileen Marcelo Diaz, die met een doeltreffende uithaal alsnog een verlenging afdwong.

''Dat Rafael de bal aan Marcelo gunde, was voor mij hét moment van de wedstrijd'', sprak sportdirecteur Peter Knäbel voldaan.

Toekomst

Het aflopende contract van de 32-jarige Van der Vaart wordt niet verlengd in Hamburg, waardoor hij transfervrij is.

De middenvelder, die in de voorbije weken aan Ajax en het Amerikaanse Kansas City werd gelinkt maar waarschijnlijk naar beide clubs niet vertrekt, geeft snel duidelijkheid over zijn toekomst.

"Dat wordt in de komende dagen duidelijk. Voor nu ben ik gewoon blij dat we ons gehandhaafd hebben", aldus de aanvoerder van de 'Rothosen'.

In totaal speelde Van der Vaart zes seizoenen voor HSV, verdeeld over twee perioden. Ook kwam hij uit voor Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur.

Video: Samenvatting Karlsruher SC-Hamburger SV