De eerste divisie telt vanaf het seizoen 2016-2017 weer 20 clubs. Komend seizoen zijn dat er door het ontbreken van Jong FC Twente slechts 19.

De algemene vergadering betaald voetbal stemde er maandag in Zeist mee in dat de kampioen van de beloftencompetitie 2015/2016 doorstroomt naar de Jupiler League.

''We hadden het liefst eind volgend seizoen die plek willen geven aan de winnaar van een play-off tussen de kampioen van de beloftencompetitie en de kampioen van de Topklasse, maar de amateursectie was daar geen voorstander van", aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.

De definitieve doorstroming van de kampioen is afhankelijk van drie criteria. Er wordt ook gekeken naar de prestaties van de kampioen in de afgelopen drie jaar.

Daarnaast tellen ook de resultaten van de teams onder negentien en onder zeventien mee bij de beoordeling of de kampioen in de eerste divisie mag uitkomen. Scoort de kampioen niet voldoende op deze criteria, dan kan een andere club doorstromen.

Levensvatbaarheid

De KNVB gaat er daarnaast serieus werk van maken de clubs in de eerste divisie meer levensvatbaarheid te geven. Van Oostveen gaf aan dat de kansen, die de eerste divisie volgens de voetbalbond nog altijd heeft, beter moeten worden benut.

Volgens Van Oostveen gaat het daarbij om verschillende facetten. ''We volgen daarbij twee sporen. Enerzijds moeten de kosten en de uitgaven beter met elkaar in balans worden gebracht."

"Anderzijds zijn er volop mogelijkheden gezamenlijke sponsors te vinden. Dat heeft onderzoek aangetoond. Vanuit die hoek is er voldoende belangstelling.'' De KNVB denkt daarbij bij voorbeeld aan thema's als gezondheid en voeding.

Ook werd er maandag onder meer besloten dat er een opleiding komt voor video-scheidsrechters en dat alle uitspraken van de tuchtcommissie gepubliceerd worden.