Rafael van der Vaart heeft zich maandagavond met Hamburger SV voor het tweede jaar op rij ternauwernood verzekerd van handhaving in de Bundesliga.

In een zenuwslopende wedstrijd werd Karlsruher SC in Karlsruhe na verlenging met 2-1 verslagen. Het eerste duel in Hamburg was donderdag in 1-1 geëindigd.

Zodoende blijft de club van trainer Bruno Labbadia de enige club die nog nooit degradeerde uit de Bundesliga. HSV speelt al 52 jaar onafgebroken op het hoogste niveau.

Vorig jaar bleef HSV ook al met de hakken over de sloot in de Bundesliga door na een 0-0 op eigen veld uit bij SpVgg Greuther Fürth (1-1) het vege lijf te redden.

Van der Vaart was donderdag nog bankzitter, maar speelde maandag als aanvoerder de hele wedstrijd op het middenveld.

Vrije trap

HSV leek op degradatie af te stevenen door een doelpunt van Reinhold Yabo namens Karlsruher in de tweede helft, maar Marcelo Diaz dwong in de extra tijd een verlenging af met een rake vrije trap.

In de verlenging was het Nicolai Müller die ervoor zorgde dat HSV ook volgend seizoen in de Bundesliga actief is. In de slotminuut miste Rouwen Hennings nog een strafschop namens Karlsruher.

Van der Vaart speelde zijn laatste wedstrijd namens de ploeg uit Hamburg. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd. Het is nog niet bekend waar de 109-voudig international zijn carrière voortzet.