De overgang van Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen naar het Engelse Brentford is definitief rond.

"Dit is een unieke kans die ik niet kan laten lopen’", zegt Dijkhuizen, die aan RTV Rijnmond meldt dat hij voor drie jaar heeft getekend, maandag op de website van Excelsior. 

De trainer neemt Roy Hendriksen mee naar de club die uitkomt in het Championship, het tweede niveau in Engeland. Hendriksen liet vorige week zijn contract als assistent-trainer bij NEC ontbinden.

De overgang van Dijkhuizen hing al langer in de lucht. In april werd hij reeds benaderd door Brentford. "Ik heb Excelsior toen meteen ingelicht dat ik zou meegaan in de sollicitatieprocedure. Dat leek mij goed voor mijn ervaring. Toen kon ik nog niet bedenken dat ze voor mij, als relatief onervaren trainer, zouden kiezen."

Brentford eindigde afgelopen seizoen als vijfde in het Championship en maakte daarvoor veelvuldig gebruik van statistieken. "Maar het is niet zo dat ik vanwege mijn statistieken ben aangesteld’’, stelt Dijkhuizen.

"Zo is de club in eerste instantie wel bij mij terechtgekomen, maar daarna volgde een intensieve sollicitatieprocedure. Ik ben vier keer in Engeland geweest, voor gesprekken en presentaties over mijn voetbalvisie. Zo hebben we elkaar goed leren kennen."

Contract

De 43-jarige Dijkhuizen was sinds januari 2014 hoofdtrainer van Excelsior en leidde de club naar promotie naar de eredivisie. Afgelopen seizoen wist hij degradatie te ontlopen met de promovendus, die als vijftiende eindigde. Bovendien verlengde hij zijn contract in Rotterdam tot medio 2017.

"Ik was er ook van uit gegaan dat ik die twee jaar zou uitdienen. Voor een Nederlandse club was ik hier niet weggegaan. Deze kans, die zo onverwacht op mijn pad is gekomen, had ik niet verwacht te krijgen." 

"Ik neem met pijn in mijn hart afscheid van Excelsior. Ik heb een prachtige tijd gehad en was al bezig met het nieuwe seizoen. Ik ben deze club dankbaar en hoop dat ze snel een vervanger kunnen aanstellen.’’