Hoewel voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA vorige week nadrukkelijk aandrong op het vertrek van FIFA-preses Sepp Blatter, hebben veel landen uit Europa vrijdag toch op de Zwitser gestemd tijdens de voorzittersverkiezing in Zürich.

Dat meldt de Volkskrant maandag.

Naast veel Oost-Europese landen blijken ook de bondsvoorzitters van IJsland en de toplanden Frankrijk en Spanje hun stem aan Blatter te hebben gegeven, schrijft de krant. Voorzitter Noël Le Graët van de Franse voetbalbond bevestigde vrijdagavond na de verkiezingen al dat hij op de 79-jarige Zwitser had gestemd.

Blatter ligt al lange tijd onder vuur bij veel Europese landen. Na de onthulling van een nieuw omkoopschandaal binnen de FIFA, twee dagen voor de verkiezing, drong Platini er binnen de UEFA op aan eensgezind op uitdager Ali bin Al-Hussein uit Jordanië te stemmen.

Ondanks toezeggingen van 45 tot 50 landen om dat ook te doen, bleek Europa vrijdag verdeeld. Tien tot vijftien landen zouden voor Blatter gekozen hebben. De zittende president boekte mede daardoor een afgetekende overwinning (133-73).

"Ik heb al veel verkiezingen meegemaakt en altijd hoor je achteraf verhalen over wie er op wie heeft gestemd', vertelt KNVB-voorzitter en voormalig presidentskandidaat Michael van Praag aan de Volkskrant. "Feit is wel dat ik vrijdag informatie had dat Ali zou gaan winnen. Landen die zeiden op hem te zullen stemmen, hebben dat dus niet gedaan.'

Afscheiden

De verdeeldheid in Europa betekent tevens dat de kans klein is dat de UEFA zich gaat afscheiden van de FIFA, waarmee vorige week werd gedreigd. Voorafgaand aan de finale van de Champions League komende zaterdag in Berlijn komen de Europese landen bijeen om de ontstane situatie te bespreken.

"Dit kan zo niet verder, dit systeem is in en in verrot'', zei KNVB-directeur Bert van Oostveen vrijdag na de winst van Blatter.

"Het zijn de kleine landen die elke keer een meerderheid maken. Terwijl landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, Nederland en noem ze allemaal maar op, toch een groot deel van het mondiale voetbal maken. Je zal dus een blanco 'sheet' moeten pakken en met elkaar naar een nieuwe organisatie toe moeten.''

Opvallend genoeg blijken juist de grootmachten Spanje en Frankrijk, het land van UEFA-voorzitter Platini, toch op Blatter te hebben gestemd.