Ajax is door de zege van Lazio zondag op Napoli geplaatst in de derde én vierde voorronde van de Champions League van volgend seizoen en ontloopt zo topclubs als het Manchester United van Louis van Gaal.

Na zondag zijn alle Europese competities ten einde en dus weet Ajax welke tegenstanders het mogelijk kan tegenkomen in de twee voorrondes die de nummer twee van de eredivisie moet overleven om het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken.

In de derde voorronde, waarvoor op 17 juli geloot wordt en die gehouden wordt op 28/29 juli en 4/5 augustus, wacht Young Boys, Sparta Praag, Fenerbahçe, Panathinaikos of Rapid Wien.

Bij winst in deze voorronde weet Ajax dat het in de play-off niet kan loten tegen topclubs als Manchester United, Valencia, Bayer Leverkusen en Shaktar Donetsk. De ploeg van coach Frank de Boer kan in deze ronde wel uitkomen tegen clubs als AS Monaco, Club Brugge, Lazio, CSKA Moskou en Sporting Lissabon.

Een aantal van deze formaties moet eerst nog wel ook de derde voorronde overleven.

De play-off is op 18/19 augustus en 25/26 augustus.

Napoli

De Amsterdammers danken de geplaatste status in de play-off aan de 4-2 overwinning zondagavond van Lazio op Napoli. De ploeg van Stefan de Vrij eindigde daardoor als derde in de Serie A, goed voor een plek in de voorronde van de Champions League, terwijl Napoli naar de vierde plaats werd verwezen.

Dat was goed nieuws voor Ajax, omdat de ploeg van Jonathan De Guzman een hoger UEFA-coëfficiënt heeft dan de nummer twee van Nederland, terwijl Lazio juist lager staat op deze ranglijst van de Europese resultaten van clubs in de laatste vijf seizoenen.

De ranking is bepalend voor plaatsing bij lotingen voor de Champions League en Europa League.

Landskampioen PSV is rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi van het belangrijkste Europese clubtoernooi en zal bij de loting op 27 augustus samen met zes landskampioenen uit de sterkste Europese competities en de Champions League-winnaar (FC Barcelona of Juventus) in pot 1 zitten.