Peter Bosz verzekerde zich zondag met Vitesse van een plek in de derde voorronde van de Europa League, maar de trainer kan niet inschatten met wat voor team hij aan het Europese avontuur zal beginnen.

"Ik heb nu nog geen idee van hoe de selectie er dan uit zal zien", zegt Bosz, voor wie op 30 juli het eerste Europese duel wacht met Vitesse.

"Ik ga er nu vanuit dat Davy Pröpper er dan niet meer bij zal zijn, maar misschien is hij er dan gewoon nog. En dat kan ik ook van Marko Vejinovic zeggen."

Tegenover de onzekerheid over Pröpper en Vejinovic staat dat een aantal spelers zeker zal vertrekken. Zakaria Labyad en Jan-Arie van der Heijden zullen hun aflopende (huur)contracten bijvoorbeeld niet verlengen.

"Dat zijn wel feiten. En het is ook een feit dat we ieder seizoen eind augustus nog spelers erbij krijgen", erkent Bosz, die het echter onzin vindt als Vitesse wordt neergezet als een handelshuis.

"Het beeld dat van deze club bestaat klopt niet. Kijk naar de opstelling zondag tegen sc Heerenveen. Doelman Eloy Room zit hier al jaren, net als Valeri Kazaisjvili, Guram Kashia en Van der Heijden. Kevin Diks en Pröpper zijn jongens uit de eigen jeugd. En zo kan ik doorgaan."

"Het valt dus allemaal wel mee. En als één van die jongens op een gegeven moment klaar is voor een volgende stap, dan ben ik daar alleen maar trots op."

"Met Pröpper zit er nu zelfs een jongen uit de eigen jeugd van Vitesse bij Oranje. En niet omdat hij een grote bek heeft. Nee, puur om zijn voetbalkwaliteiten. Dat is toch geweldig? Ik ben ook blij met hoe spelers zich individueel hebben ontwikkeld dit seizoen."

Bagger

Bosz benadrukt verder dat de winst in de play-offs om Europees voetbal, die zondag werden afgesloten met een 5-2 zege op Heerenveen, vooral een teamprestatie is.

"In het team is het besef gekomen wat winnen inhoudt. Daar draait het om. En wij hebben bij Vitesse als trainers een bepaalde visie over hoe je tot winst kunt komen, namelijk met attractief voetbal."

Dat 'attractieve voetbal' lieten de Arnhemmers ook vanaf het begin van het seizoen zien, maar halverwege stond de club twaalfde. Pas na de winterstop kwamen de punten waardoor toch nog een Europees ticket gepakt werd.

"We zijn van heel ver gekomen", erkent Bosz. "Maar we hebben al die tijd wel vastgehouden aan onze visie. Als je bagger speelt en je wint met veel geluk, dan houd je op de lange termijn geen stand."

"Het gaat erom dat je goed voetbal speelt. Als je veel kansen creëert en er weinig tegen krijgt dan levert dat op termijn resultaat op. Dan moet je niet zeggen: de trainer moet weg. Dan heb je namelijk geen visie."

Cruciaal

De 51-jarige Bosz is desondanks dankbaar dat de clubleiding in de winter vertrouwen in hem hield toen de resultaten bleven tegenvallen. "Na de winterstop verloren we van PSV, werden we weggeblazen door Heerenveen en gingen we met 4-0 onderuit tegen FC Groningen."

"En de wedstrijd tegen Ajax kwam eraan. Dat duel wonnen we met 1-0 en dat was redelijk cruciaal. Ik weet ook dat er een moment komt dat het bestuur moet ingrijpen. Publiek en media kunnen iets aan het rollen brengen, kijk naar Alfred Schreuder nu bij FC Twente."

"Maar ik zie vaak dat clubs ingrijpen zonder dat ze precies weten waarom of dat er zicht is op beter. Gelukkig bleef het bij Vitesse rustig en dat heeft uiteindelijk alsnog geleid tot Europees voetbal."