Davy Pröpper en Vitesse verzekerden zich zondag dankzij een 5-2 zege op sc Heerenveen van Europees voetbal. Maar voor de middenvelder voelt dat als meer dan alleen plaatsing voor de voorronde van de Europa League.

"Als je in de winter nog twaalfde staat dan is dit nu als een soort kampioenschap", aldus Pröpper. "Het is na de winter volledig omgeslagen, in positieve zin. We kwamen in een flow en gingen zelfs wedstrijden winnen als we niet goed speelden. Dat heeft hiertoe geleid."

Lange tijd leek het er zondag nog op dat Vitesse het niet zou gaan halen. Na de 2-2 in Heerenveen in de heenwedstrijd van de finale van de play-offs stonden de Arnhemmers thuis bij rust met 2-1 achter.

Pröpper: "We speelden in die eerste helft ook niet heel goed, waardoor we ook niet dachten dat we het even zouden gaan omdraaien. Maar in de rust is wel benadrukt dat we druk moesten blijven zetten, met goed positiespel. Dat hebben we ook gedaan. Het ging lopen."

Sleutel

De 23-jarige middenvelder was zelf met een afstandsschot verantwoordelijk voor de bevrijdende 3-2. "In zo'n belangrijke wedstrijd scoren is altijd leuk, al had ik het geluk dat de bal werd aangeraakt. Maar die goal was denk ik wel de sleutel."

"Het was daarna echt over met Heerenveen, waardoor we de score konden uitbouwen. En dat was ook verdiend. Na rust waren we oppermachtig."

Na afloop vierde de selectie in het stadion al feest met de supporters, waarbij Pröpper werd toegezongen. "Dat was prachtig. Ik speel hier nu al twaalf jaar, heb veel meegemaakt. Van omkleden in een hutje op het oude trainingscomplex De Slenk tot het moderne trainingscentrum van nu."

"Ik heb eigenaren zien komen en gaan, meerdere trainers meegemaakt en nu dit. Het is tijd voor een feestje. We gaan zo met de selectie nog wat eten en wat er daarna gebeurt zien we dan wel."

Transfer

Mogelijk wordt het feest ook meteen het afscheid van Pröpper bij Vitesse. Hij staat nog één jaar onder contract in Arnhem en heeft al aangegeven klaar te zijn voor een stap hogerop.

"Maar het is nog niet zeker dat ik vertrek. Er is nu niks duidelijk. Of het het buitenland wordt of een club in Nederland weet ik ook niet. Het is afwachten of er een mooie club concreet wordt, maar eerst ga ik dit vieren en dan meld ik me maandagavond in Hoenderloo bij Oranje."