Vitesse heeft zich zondag geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League. Na de 2-2 donderdag in Heerenveen wonnen de Arnhemmers in De Gelredome met 5-2 in de finale van de play-offs.

De ruime zege van de thuisploeg was zeer verdiend, maar kwam wel moeizaam tot stand. Bij rust leidde Heerenveen nog met 2-1 door twee treffers van Mark Uth.

Doelpunten van Marko Vejinovic, Davy Pröpper, Zakaria Labyad en Jan-Arie van der Heijden zorgden er in de tweede helft alsnog voor dat Vitesse na twee jaar weer Europa in mag gaan.

De nummer vijf van het reguliere eredivisieseizoen stroomt in de derde voorronde van de Europa League in en moet twee rondes overleven voor een plek in de poulefase. De wedstrijden in de derde voorronde zijn op 30 juli en 6 augustus.

Uitbraak

Aanvankelijk leek het zondag nog de verkeerde kant op te gaan voor Vitesse. Al na vier minuten zette Uth de uitploeg verrassend op voorsprong. De Duitse spits ontsnapte bij een uitbraak aan de Vitesse-defensie, omspeelde doelman Eloy Room en schoof de bal in het lege doel.

Die goal was typerend voor het wedstrijdbeeld. Het was Vitesse dat het spel maakte en kansen afdwong, maar ook moest uitkijken voor de counters van de Friezen met naast Uth de snelle Sam Larsson en Luciano Slagveer in de aanval.

Een paar minuten na de openingstreffer kreeg Vitesse loon naar werken: aanvoerder Guram Kashia kopte uit een corner de 1-1 binnen. Erg lang konden Arnhemmers niet van die gelijkmaker genieten. Opnieuw was het Uth die Heerenveen op voorsprong zette: 2-1.

Strafschop

Met invaller Vejinovic voor Josh McEachran hoopte Bosz in de tweede helft vaker de opening te vinden in de verdedigende stellingen van Heerenveen.

Tien minuten na rust was het ook Vejinovic die de 2-2 maakte, al had hij daar wel een makkelijk gegeven strafschop voor nodig. De middenvelder schoot vanaf elf meter raak nadat Traoré gewillig naar de grond was gegaan.

Na die gelijkmaker nam Vitesse geen gas terug. De ploeg bleef sterker en joeg op de 3-2. Kevin Diks was tot twee keer toe dicht bij de bevrijdende goal en Traoré verprutste een nog veel grotere kans. De huurling van Chelsea kwam oog in oog met Kristoffer Nordfeldt niet verder dan een nonchalant rollertje in de handen van de doelman.

Door die misser leek de wedstrijd af te stevenen op een verlenging, maar een kwartier voor tijd liet Pröpper De Gelredome toch nog voor de derde keer juichen. Het afstandsschot van de middenvelder rolde via het been van Heerenveen-verdediger Kevin Otigba het doel in: 3-2.

Treffers van Labyad en Van der Heijden maakten in de slotfase aan alle onzekerheid een einde. De 4-2 en de 5-2 voorzagen de plaatsing van Vitesse voor de Europa League van nog meer glans.