Roda JC knokte zich zondag langs NAC Breda in de strijd om een plek in de eredivisie. Volgens aanvoerder Ard van Peppen had dat onder meer te maken met een speech die Roda JC-fan en eurocommissaris Frans Timmermans afgelopen week gaf aan de spelers van Roda JC.

''Die speech was heel mooi'', aldus Van Peppen voor de camera's van FOX Sports. ''Dat heeft ons ook geholpen in het besef dat we het als team moesten doen.''

Na de 0-1 in Kerkrade moest Roda in Breda minimaal een keer scoren om te kunnen promoveren. De ploeg kwam ook op voorsprong, maar door een eigen doelpunt van Tom Van Hyfte in de eerste helft van de verlenging leek NAC zich alsnog te handhaven.

Roda kwam toch weer op voorsprong, via diezelfde Van Hyfte, en promoveerde daardoor. ''Ik hoef niets meer te zeggen, wat een bizarre wedstrijd'', aldus Van Peppen. ''Het is een mentale slag geweest. We bleven doorgaan. Het heeft heel veel pijn en moeite gekost, maar dat was het allemaal waard.''

Matchwinner Van Hyfte wilde ook ex-trainer René Trost, die in het voorjaar vertrok, bedanken. "Dit is het werk van een heel jaar, van een heel team. Hij is onderdeel van het succes."

Feesten

Van Hyfte sloeg aan het begin van de tweede verlenging toe. "Dan hoop je dat het niet meer fout gaat. We gaven gelukkig niets meer weg, schitterend."

Even leek de Belg de schlemiel te worden. Via zijn rug belandde een inzet van Dirk Marcellis achter de lijn (althans: naar het oordeel van de arbitrage, beelden gaven geen uitsluitsel), hetgeen de 1-1 betekende.

"Ik dacht: het zal toch niet waar zijn? Ik weet niet of de bal over de lijn was. Wat maakt het ook uit? Wij gaan feesten."

Mitchell Paulissen, die de score opende in het Rat Verlegh Stadion, vindt dat Roda JC verdiend zegevierde.

"Het was een zwaar seizoen, de ontlading zegt veel. We hebben het NAC heel moeilijk gemaakt. Ik vond dat we heel goed begonnen, ik scoorde op een perfect moment. Zij raakten in paniek."