Voorzitter Greg Dyke van de Engelse voetbalbond FA vindt dat UEFA-president Michel Platini zijn leiderschap moet tonen door in Europa brede steun te vinden voor een boycot van het WK van 2018 in Rusland.

Dat vertelde Dyke zondag in het radioprogramma Sportsweek van de BBC.

Rond de finale van de Champions League in Berlijn op 6 juni komen de Europese landen samen om te bespreken wat hun opties zijn na de herverkiezing van FIFA-president Sepp Blatter op vrijdag. De 79-jarige Zwitser ligt met name bij veel UEFA-leden zwaar onder vuur.

Een van de opties die op tafel ligt, is het boycotten van het volgende WK. Volgens Dyke heeft dat alleen maar zin als er steun is van "tien grote landen".

"Wij zullen als Engeland zeker om verandering vragen, net als de Nederlanders en de Duitsers. De FIFA zal alleen serieuze verandering willen doorvoeren als er genoeg oppositie is die bereid is op te treden."

Versplintering

De vraag is hoe breed de steun in Europa is voor de mening van de FA-voorzitter. Verschillende Britse media hebben namelijk bericht dat mogelijk achttien UEFA-leden vrijdag voor Blatter en niet voor zijn opponent prins Ali bin Al-Hussein hebben gestemd. Van Frankrijk en Rusland is het zeker dat zij bij die landen horen.

David Bernstein, de voorganger van Dyke bij de Engelse bond, maakt zich naar eigen zeggen grote zorgen om een mogelijk 'grote versplintering' binnen de UEFA.

"Het is waar dat mogelijk een derde van de UEFA-landen voor Blatter heeft gestemd. Het zal heel lastig worden om één samenhangend UEFA-plan te maken. We zullen misschien moeten vertrouwen op sponsoren en justitie om dit echt verder te brengen."

Criticasters

De FA was de afgelopen week voortdurend een van de grootste criticasters van de FIFA en Blatter.

Dyke stelde na die verkiezingen al dat hij denkt dat de Zwitser het niet langer dan twee jaar vol zal houden in zijn vijfde termijn. "Het idee dat Blatter de FIFA kan hervormen is belachelijk. Ik zou erg verbaasd zijn als hij over twee jaar nog steeds voorzitter is."