Franz Beckenbauer heeft aan de vooravond van de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA geprobeerd om de Duitse bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach ervan te overtuigen niet op prins Ali te stemmen.

Dat stelt FIFA-voorzitter Sepp Blatter zondag in de Zwitserse krant Blick. "Ik had Beckenbauer aan de lijn en hij liet mij dit weten."

De Zwitser, die prins Ali wist te verslaan en is begonnen aan zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter, is aangeslagen door een actie van UEFA-voorzitter Michel Platini.

"Het is heel teleurstellend wat er de afgelopen dagen allemaal is gebeurd. Platini heeft in de nacht voor de verkiezingen al zijn bonden aangeschreven en verzocht om tegen mij en voor prins Ali te stemmen. En dat terwijl Europa niet eens een eigen kandidaat had!"

Beckenbauer, die in het verleden deel uitmaakte van het uitvoerend comité van de FIFA, ontkent dat hij Niersbach een dwingend stemadvies heeft gegeven.

"We hebben gewoon vriendschappelijk gediscussieerd. Ik kan een bondspreses toch niet dwingen om op iemand te stemmen?"

Boycot

Niersbach wilde zaterdagavond rond de Duitse bekerfinale niet ingaan op welke kandidaat hij heeft gestemd.

Wel meldde de bestuurder dat hij het een slecht idee zou vinden als de Europese landen het WK 2018 zouden boycotten door de gebeurtenissen bij de FIFA.