FC Barcelona heeft zich zaterdagavond voor de 27e keer verzekerd van de winst in de Copa del Rey. In Frankrijk won Paris Saint-Germain de Coupe de France.

Barcelona was in de finale in het eigen Camp Nou veel te sterk voor Athletic Bilbao (3-1) en pakte zo de 'dubbel'. Twee weken geleden sleepten de Catalanen ook al de 23e landstitel uit de clubhistorie binnen.

Volgende week kan ook nog de Champions League worden gewonnen. In de finale op 6 juni in Berlijn is Juventus de tegenstander. 

Tegen Bilbao bewees Lionel Messi weer eens dat hij in topvorm verkeert in de aanloop naar de laatste en belangrijkste wedstrijd van FC Barcelona van dit seizoen. De Argentijn was bij vlagen ongrijpbaar en maakte twee doelpunten.

De finale van de Copa del Rey in beeld

Verhitte slotfase

In de twintigste minuut opende Messi de score na een prachtige dribbel langs vier verdedigers. Neymar verdubbelde de voorsprong na 35 minuten op aangeven van Luis Suarez,

Messi besliste de ongelijke strijd een kwartier voor tijd. Met de buitenkant van zijn linkervoet tikte hij een voorzet van Dani Alves achter de Baskische doelman. Tien minuten voor tijd deed Iñaki Williams nog iets terug namens de Basken, die in de slotfase woedend waren op Neymar.

De Braziliaan probeerde zijn directe tegenstander te vernederen door de bal tussen twee benen geklemd over hem heen te wippen, maar daarmee zette Neymar kwaad bloed bij de equipe van trainer Ernesto Valverde. Het leidde tot een verhitte slotfase met veel gele kaarten.

Video: Fans vieren overwinning Barcelona

Paris Saint-Germain

Waar FC Barcelona zo de tweede nationale prijs van dit seizoen pakte, ging de teller bij Paris Saint-Germain naar vier. De ploeg van trainer Laurent Blanc won de Coupe de France door in de finale met 1-0 te winnen van Auxerre, dat uitkomt in de tweede divisie.

Edinson Cavani maakte in het Stade de France in de 65e minuut op aangeven van Gregory van der Wiel met een kopbal het enige doelpunt.

'PSG' begon het seizoen in augustus met winst van de Franse supercup. De club uit Parijs prolongeerde ook de landstitel en pakte tussendoor nog de Coupe de la Ligue door SC Bastia in de finale te verslaan (4-0). Zaterdag werd daar dus ook nog de Coupe de France aan toegevoegd.

De finale van de Coupe de France in beeld