Arsenal heeft zaterdag voor het tweede jaar op rij de FA Cup gewonnen dankzij een 4-0 zege in de finale tegen Aston Villa. Door de winst van de 'Gunners' gaat Southampton Europa in.

Als Aston Villa de eindstrijd op Wembley had gewonnen hadden zij het laatste Engelse Europa League-ticket gepakt, maar nu gaat dat naar Southampton, dat als zevende eindigde in de Premier League. De ploeg van trainer Ronald Koeman begint in de derde voorronde.

Een treffer van Theo Walcott zorgde ervoor dat Arsenal en Southampton al voor rust konden juichen. Alexis Sanchez, Per Mertesacker en Olivier Giroud tekenden in de tweede helft voor de overtuigende 4-0 eindstand, waar Arsenal vorig jaar de beker nog pakte met een zwaarbevochten 3-2 zege op Hull City.

De Londenaren hebben nu in totaal twaalf keer de FA Cup gewonnen en zes keer (1998, 1999, 2002, 2004, 2014 en 2015) daarvan gebeurde dat onder leiding van manager Arsène Wenger.

Vlaar

De twaalfde zege van Arsenal in een FA Cup-finale was ook meer dan verdiend. Aston Villa, dat begon met Ron Vlaar in de basis, wist Arsenal alleen voor rust redelijk in bedwang te houden, al kwam Arsenal wel tot een aantal kansen, via Laurent Koscielny (kopbal) en Walcott (inzet van de lijn gehaald).

Doelman Shay Given werd in de veertigste minuut alsnog gepasseerd. Walcott schoot hard raak in de korte hoek: 1-0.

Villa koesterde desondanks nog enige hoop op een goed resultaat, maar Sanchez maakte daar vijf minuten na de hervatting al een einde aan. De Chileen haalde hard uit van zo'n 25 meter afstand en zag zijn schot via de onderkant van de lat achter Given in het net belanden (2-0).

Santi Cazorla en Walcott verzuimden vervolgens het duel te beslissen. Dat lukte Mertesacker na een uur spelen wel. De Duitser kopte in alle vrijheid de 3-0 binnen.

Bij Aston Villa viel Leandro Bacuna daarna nog in, maar de oud-speler van FC Groningen kon weinig aan de nederlaag veranderen. Hij zag hoe Giroud vlak voor tijd op fraaie wijze voor het vierde doelpunt zorgde. De Fransman tikte de bal achter het standbeen langs binnen.