Rio Ferdinand heeft zaterdag zijn afscheid als profvoetballer aangekondigd. Het aflopende contract van de 36-jarige verdediger werd bij Queens Park Rangers niet verlengd, waarop de Engelsman besloot te stoppen.

Ferdinand speelde het afgelopen seizoen mede vanwege blessureleed maar twaalf duels voor het gedegradeerde QPR. Ook kwam hij het laatste gedeelte van het seizoen niet meer in actie nadat zijn vrouw was overleden aan kanker. 

De 81-voudig Engels international stond tussen 2002 en 2014 onder contract bij Manchester United. Met de Engelse topclub won hij onder meer de Champions League in 2008 en werd hij zes keer landskampioen.

Ferdinand begon zijn loopbaan in 1996 bij West Ham United. Vier jaar later stapte hij over naar Leeds United. In 2002 trok Manchester United de Engelsman voor ongeveer 45 miljoen euro aan. Dat was destijds een Brits recordbedrag.

Ferdinand kijkt met een goed gevoel terug op zijn loopbaan. "Na achttien jaar als profvoetballer actief te zijn geweest, is dit het goede moment om te stoppen met het spelletje waar ik van hou. Ik kijk met trots terug op de 81 interlands die ik heb gespeeld", zegt hij tegen BT Sport.