De FIFA verandert niets aan de opzet voor de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022.

Dat zei voorzitter Sepp Blatter, die vrijdag in Zürich werd herkozen, zaterdag op een persconferentie.

"De plaatsen voor 2018 en 2022 blijven onveranderd. Er was wat gemor vanuit de zaal, maar niettemin blijft dat zoals het nu is", aldus Blatter. Dat betekent dat bij beide eindtoernooien 32 landen mee zullen doen.

Aan de verdeling van die tickets zal niet worden gesleuteld. Zodoende behoudt Europa op de komende twee mondiale eindtoernooien dertien plaatsen.

In de aanloop naar de FIFA-verkiezingen beloofde Blatter stemmers met extra WK-plaatsen voor Afrika en Azië, maar op korte termijn komt hier dus geen verandering in.

10 miljoen euro

Blatter zei verder zich geen zorgen te maken om zijn eigen persoon. Vanuit de zaal kwam een aantal keer de vraag of Blatter destijds 10 miljoen euro heeft gegeven aan Jack Warner, een voormalig vicevoorzitter van de mondiale bond. Warner is een van de voornaamste verdachten in het omkopingsschandaal.

Video: Blatter ontkent rol in corruptie FIFA

''Ik ga niet in op beschuldigingen, maar ik was het niet die hem 10 miljoen euro zou hebben gegeven'', antwoordde Blatter afgemeten.

''Ik wacht de onderzoeken rustig af. Ik heb daar geen problemen mee als de onderzoeken op een correcte manier worden uitgevoerd.''

Rustiger vaarwater

Blatter liet ook weten te hopen dat onder zijn leiding de rust terugkeert bij de FIFA. In de voorbije periode werden veel bestuursleden beticht van onder meer omkoping.

"Vandaag beginnen we te praten en in de komende weken zullen er gesprekken zijn om het schip weer in rustiger vaarwater te brengen, zodat er een robuuste en mooie FIFA onstaat", aldus de 79-jarige Zwitser.

"Die storm woedt nog voort. Het leek aanvankelijk een orkaan, maar die luwt nu wat." Volgens Blatter moeten veel beschuldigingen aan het adres van de FIFA nog onderzocht worden.

"De misdrijven die zouden hebben plaatsgevonden, moeten nog bewezen worden. Het speelt zich af in Noord- en Zuid-Amerika. Het gaat om marketingorganisaties, dus ik zie niet direct hoe de FIFA daarbij betrokken zou zijn. Natuurlijk hebben we er wel last van, want er waren mensen van de FIFA bij betrokken."

Volgens Blatter is het logisch dat hij de man is die rust moet brengen. "Het congres meent dat ik de man ben die deze problemen zal moeten oplossen", doelde hij op de 133 stemmen die hij kreeg bij de verkiezingen.