Sepp Blatter heeft op de Zwitserse televisie hard uitgehaald naar de Europese voetbalbond UEFA en diens voorzitter Michel Platini.

De 79-jarige Blatter, die vrijdag werd herkozen als voorzitter van de FIFA, sprak van ''haat, die niet alleen van één persoon bij de UEFA komt, maar van een organisatie, die niet begrepen heeft dat ik al in 1998 voorzitter ben geworden".

UEFA-voorzitter Platini had de FIFA-baas vooraf verzocht om op te stappen, nadat justitie in Amerika veertien officials, onder wie FIFA-leden, had aangeklaagd voor omkoping en afpersing.

Video: Platini vroeg Blatter om op te stappen

De meeste Europese bonden namen openlijk stelling tegen Blatter. ''Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niet", was zijn duidelijke reactie.

De arrestaties van zeven officials op last van de Amerikaanse FBI twee dagen voor het congres in Zürich noemde Blatter geen toeval.

''Er zijn aanwijzingen die niet liegen. De Amerikanen waren kandidaat om het WK van 2022 te organiseren en zij hebben verloren. Laten we ook niet vergeten dat de VS de voornaamste sponsor zijn van Jordanië, waar mijn tegenstander vandaan komt. Deze hele affaire stinkt'', aldus Blatter.

65e FIFA-congres in beeld

Prins Ali en Blatter schudden elkaar voorafgaand aan de verkiezingen de hand. © ANP
Prins Ali bin Al-Hussein riep tijdens zijn laatste speech nogmaals op tot veranderingen. "Het is nu tijd een belangrijke stap te zetten." © ANP
Blatter: "Als ik stop, dan wil ik een sterke en betrouwbare FIFA overdragen. Een FIFA die ontsnapt is aan een storm. Ik beloof u dat ik dit ga doen. Maar dat kan ik niet alleen. Daar heb ik jullie ook bij nodig." © ANP
Bert van Oostveen bracht de stem uit namens Nederland. © ANP
Tijdens de langdurige stemronde leek de verveling toe te slaan. © ANP
President Sepp Blatter opende vrijdag het 65e congres van de FIFA. © ANP
De 79-jarige Blatter gaat voor zijn vijfde termijn als hoofd van de wereldvoetbalbond. Alle corruptieschandalen ten spijt weigert de Zwitser op te stappen. © ANP
Zijn uitdager is Ali Bin Al-Hussein. Hoewel de prins pas 39 jaar is, kan hij bogen op lange bestuurlijke ervaring. Al sinds 1999 is hij voorzitter van de Jordaanse voetbalbond. © ANP
Alle 209 leden zijn op het congres aanwezig. © ANP
Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, arriveerde vrijdagochtend bij het congres. © ANP
Alle 209 leden van de FIFA zullen vrijdag in het geheim hun stem uitbrengen op één van de twee kandidaten. Om al in de eerste ronde te triomferen moet een kandidaat een twee derde meerderheid behalen, oftewel 140 van de 209 stemmen. Is er nog geen winnaar, dan volgt een tweede ronde. Hierin volstaat een gewone meerderheid. © ANP
Michel Platini vroeg donderdag aan Blatter om terug te treden. © ANP

Vijfde termijn

Ondanks alle corruptieverhalen begint Blatter aan zijn vijfde termijn als voorzitter van de FIFA. Hij versloeg prins Ali Bin Al-Hussein vrijdag bij de verkiezingen in Zürich.

Na de eerste stemronde had Blatter 133 stemmen tegenover 73 voor prins Ali. Daardoor stond er een tweede stemronde op het programma, maar de Jordaanse prins besloot zich terug te trekken.