Voorzitter Sepp Blatter heeft na zijn herverkiezing een hervorming van zijn dagelijks bestuur aangekondigd.

Het aantal leden in het zogeheten uitvoerend comité van de wereldbond FIFA moet volgens de Zwitser stijgen van 27 naar 30.

Voor het plan van Blatter, die vrijdag aan zijn vijfde termijn als preses is begonnen, is een wijziging van de statuten noodzakelijk.

Vermoedelijk mogen de bonden uit Azië, Afrika en Oceanië een extra lid afvaardigen. Niet toevallig zijn dat ook de bonden die tijdens de verkiezing hun steun gaven aan de 79-jarige Blatter.

In de huidige verdeling levert Europa de meeste leden, namelijk drie vicevoorzitters en vijf leden. Oceanië heeft maar één lid.

65e FIFA-congres in beeld

Prins Ali en Blatter schudden elkaar voorafgaand aan de verkiezingen de hand. © ANP
Prins Ali bin Al-Hussein riep tijdens zijn laatste speech nogmaals op tot veranderingen. "Het is nu tijd een belangrijke stap te zetten." © ANP
Blatter: "Als ik stop, dan wil ik een sterke en betrouwbare FIFA overdragen. Een FIFA die ontsnapt is aan een storm. Ik beloof u dat ik dit ga doen. Maar dat kan ik niet alleen. Daar heb ik jullie ook bij nodig." © ANP
Bert van Oostveen bracht de stem uit namens Nederland. © ANP
Tijdens de langdurige stemronde leek de verveling toe te slaan. © ANP
President Sepp Blatter opende vrijdag het 65e congres van de FIFA. © ANP
De 79-jarige Blatter gaat voor zijn vijfde termijn als hoofd van de wereldvoetbalbond. Alle corruptieschandalen ten spijt weigert de Zwitser op te stappen. © ANP
Zijn uitdager is Ali Bin Al-Hussein. Hoewel de prins pas 39 jaar is, kan hij bogen op lange bestuurlijke ervaring. Al sinds 1999 is hij voorzitter van de Jordaanse voetbalbond. © ANP
Alle 209 leden zijn op het congres aanwezig. © ANP
Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, arriveerde vrijdagochtend bij het congres. © ANP
Alle 209 leden van de FIFA zullen vrijdag in het geheim hun stem uitbrengen op één van de twee kandidaten. Om al in de eerste ronde te triomferen moet een kandidaat een twee derde meerderheid behalen, oftewel 140 van de 209 stemmen. Is er nog geen winnaar, dan volgt een tweede ronde. Hierin volstaat een gewone meerderheid. © ANP
Michel Platini vroeg donderdag aan Blatter om terug te treden. © ANP

Gill

De Engelsman David Gill gaf zijn zetel in het dagelijks bestuur van de FIFA zaterdag op. De oud-directeur van Manchester United doet dat uit protest tegen de herverkiezing van Blatter.

''De verschrikkelijke gebeurtenissen van de afgelopen drie dagen hebben mij ervan overtuigd dat ik onder het huidige leiderschap geen geschikt bestuurslid ben'', zei Gill.

''Ik erken dat Blatter democratisch is gekozen, maar acht mijn reputatie in het geding. Ik zie niet in hoe de zaken binnen de FIFA ten goede kunnen keren als de heer Blatter op zijn post blijft.''

De FIFA werd kort voor het verkiezingscongres in Zürich opgeschrikt door de arrestatie van zeven officials op last van de Amerikaanse FBI.

De Amerikaanse justitie heeft in totaal achttien mensen binnen de wereldbond aangeklaagd die worden verdacht van omkoping en het aannemen van steekpenningen.

Herkozen

Ondanks alle verhalen over corruptie binnen de FIFA werd Blatter vrijdag in Zürich herkozen als voorzitter van de voetbalbond. De 79-jarige Zwitser begint aan zijn vijfde termijn als preses.

Blatter kreeg na de eerste stemronde 133 stemmen tegenover 73 voor zijn, concurrent prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië. Eigenlijk was er daarna een tweede stemronde nodig, maar prins Ali besloot zich terug te trekken.

Video: Sepp Blatter herkozen als voorzitter FIFA