Agenten van de internationale politiedienst Interpol hebben vrijdag in Argentinië invallen gedaan bij panden van drie verdachten in een onderzoek naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA.

De drie mannen worden er door Amerikaanse justitie van verdacht tientallen miljoenen dollars aan smeergeld te hebben betaald in de voetbalwereld. Daarover berichten lokale media.

Het gaat om de Argentijnen Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis en Mariano Jinkis. Interpol deed de invallen bij twee bedrijven voor sportmedia en -promotie die in handen zijn van de drie verdachten.

De drie verdachten hadden samen een bedrijf opgericht waarmee ze televisierechten van voetbalwedstrijden en -toernooien opkochten, onder meer de Copa America van 2015, 2019 en 2023. Ze zouden die rechten hebben gekregen door in totaal zo'n 110 miljoen dollar aan smeergeld te betalen aan voetbalbonden in Centraal- en Zuid-Amerika.

Een bedrag van 45 miljoen dollar zou in de zakken van drie topofficials van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol zijn beland. Hoewel hij niet met name wordt genoemd, is vermoedelijk Julio Grondona een van die officials.

Grondona was 35 jaar lang de baas van de Argentijnse voetbalbond, goed bevriend met de verdachte ondernemer Bruzaco en jarenlang een van de rechterhanden van de nieuw verkozen FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Grondona overleed in juli 2014.

Nieuwe ronde

Er worden mogelijk nog meer verdachten aangeklaagd door Amerikaanse justitie. ''Ik ben er vrijwel zeker van dat er een nieuwe ronde aanklachten zal komen'', zei chef Richard Weber van de Amerikaanse belastingdienst IRS, die het onderzoek leidt. Daarover schreef de krant The New York Times zaterdag.

In het onderzoek naar de FIFA hebben de Amerikanen eerder al veertien mensen aangeklaagd vanwege vermeende omkoperij en andere vormen van corruptie.

''We zijn ervan overtuigd dat er meer mensen en organisaties strafbare feiten hebben gepleegd'', aldus Weber. Hij wilde geen namen noemen van personen waar onderzoek naar wordt gedaan.

De IRS werkt samen met de Amerikaanse recherchedienst FBI in het onderzoek. Dat onderzoek naar de FIFA werd ingesteld nadat in de IRS in 2011 de belastingaangiftes van voetbalbobo Chuck Blazer onder de loep legde.

De FBI was op dat moment bezig met een onderzoek naar Russische maffiosi. De twee diensten kwamen erachter dat ze uiteindelijk dezelfde personen op het spoor waren in een grote corruptiezaak.

Het was volgens Weber nooit de bedoeling om de aandacht te richten op corruptie binnen de voetbalwereld. ''Maar het ene leidde tot het andere'', aldus Weber. ''We waren er altijd van overtuigd dat het hier om een grote zaak ging'', zei openbaar-aanklager Loretta Lynch over het FIFA-onderzoek.

Blatter

Ondanks alle verhalen over corruptie binnen de FIFA werd Blatter vrijdag in Zürich herkozen als voorzitter van de voetbalbond. De 79-jarige Zwitser begint aan zijn vijfde termijn als preses.

Blatter kreeg na de eerste stemronde 133 stemmen tegenover 73 voor zijn, concurrent prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië. Eigenlijk was er daarna een tweede stemronde nodig, maar prins Ali besloot zich terug te trekken.