Bert van Oostveen is bijzonder teleurgesteld in het resultaat van de voorzittersverkiezing bij de FIFA. Niet de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, de favoriet van de KNVB en veel andere Europese landen, maar Sepp Blatter voert de FIFA de komende vier jaar aan. 

Van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, sprak van ''73 weldenkende bonden''. Hij doelde daarmee op de landen die vrijdag op prins Ali hadden gestemd. De zittende preses Blatter kreeg 133 stemmen.

''Europa zal zich in ieder geval beraden over hoe verder'', aldus Van Oostveen. ''Dit systeem kan zo niet doorgaan. Teleurstellend dit.''

De Europese landen hebben al aangekondigd te overwegen uit de FIFA te stappen als Blatter zou worden herkozen. De UEFA komt voorafgaand aan de Champions Leaguefinale op 6 juni bijeen om de situatie te bespreken.

Verklaring

Ook de KNVB laat in een verklaring weten niet blij te zijn met de herverkiezing van Blatter. "De KNVB is al jaren fervent voorstander van fundamentele verandering binnen FIFA. In het bestuur, in het leiderschap, in de fundamenten. Voor ons is het moeilijk te accepteren dat de meerderheid gestemd heeft op een persoon wiens campagne uit niets meer bestond dan een statement dat de afgelopen zestien jaar met hem aan het roer een voorbeeld zijn van hoe hij verder wil."

"We hebben deze slag misschien verloren, maar dit proces is nog lang niet voorbij. Terwijl FIFA wordt geplaagd door verwarring en bezoedeld door corruptie, zullen we blijven vechten voor een betere FIFA. Voor een FIFA waarbij ontwikkeling van het voetbal op de eerste plek komt in plaats van de FIFA zelf." 

"We zullen onverminderd strijden voor voetbal voor eenieder. We zien ernaar uit om samen met andere vooruitstrevende landen bijeen te komen om de toekomst van FIFA en onze rol daarin te bespreken. Om te beginnen op 6 juni in Berlijn, bij een bijeenkomst van alle UEFA lidstaten."